Malinówka na trzy sposoby

 

NALEWKA Z MALIN.

Malinówka czaruje rubinowym kolorem, przypomina o cudownym, słonecznym, pełnym uniesień lecie. Warto choć odrobinę wakacyjnych wspomnień zamknąć w karafce… A kiedy nadejdą jesienne wieczory, pod ciepłym kocem, z ulubionym kieliszkiem w dłoni będzie można lato wspominać i rozpamiętywać… I raczyć się malinową pysznością. 

Dziś podam Wam kilka sposobów na nalewkę malinową.

Mój Tata zasypuje owoce cukrem na trzy dni, a następnie dodaje do owoców i soku alkohol. Po około dziesieciu dniach oddziela owoce od alkoholu i filtruje wszystko.

Ja w zeszłym roku zalałam owoce alkoholem, a po miesiącu odzieliłam owoce od reszty. Do owoców dodałam cukier, a kiedy wytworzył się syrop, połaczyłam go z alkoholem.

Zrobiłam tez malinówkę na rumie. Maliny zasypałam cukrem, dodałam rum, laskę cynamonu i wanilię, Mieszałam wszystko często. Po tygodniu, kiedy cukier się rozpuścił, oddzieliłam owoce od nalewki i przefiltrowałam wszystko.

Wybierzcie idealny dla siebie sposób przygotowania malinówki.

NALEWKA MALINOWA
Napisz recenzję
Drukuj
Do przygotowania nalewki potrzebujemy
  1. * 1 kg malin
  2. * 2 kubki cukru
  3. * 0,7 alkoholu (spirytusu, wódki lub rumu)
  4. * laska cynamonu, laska wanilii - OPCJONALNIE
PRZYGOTOWANIE 1
  1. Maliny przebieramy, zostawiamy najładniejsze. Przekładamy do słoja i zasypujemy cukrem. Przez trzy dni mieszamy co jakiś czas. Po trzech dniach zalewamy wszystko spirytusem lub wódką. Przez 10 dni wszystko mieszamy. Po tym czasie odzielamy owoce, zlewamy nalewkę i odstawiamy. Kiedy osad osadzi sie na dnie słoika, filtrujemy wszystko i przelewamy do butelek.
PRZYGOTOWANIE 2
  1. Maliny przebieramy, zostawiamy najładniejsze. Przekładamy do słoja i zalewamy alkoholem. Mieszamy raz na jakiś czas. Po miesiącu oddzielamy owoce od płynu. Maliny zasypujemy cukrem na kilka dni. Po kilku dniach oddzielamy syrop i dodajemy do wcześniej zlanego płynu. Trzymamo wszystko w słoju około tygodnia. Po tym czasie filtrujemy nalewkę.
PRZYGOTOWANIE 3
  1. Maliny przebieramy, zostawiamy najładniejsze. Przekładamy do sloja, zasypujemy cukrem i zalewamy rumem. Dodajemy laskę cynamonu oraz wanilię. Mieszamy jak najczęściej. Po około dziesięciu dniach możemy oddzielić owoce od alkoholu. Filtrujemy całość. Przelewamy nalewkę do butelek.
Uwagi
  1. Do filtrowania używam małego sitka i gęstej gazy. Aby wzbogacić smak możemy do nalewki dodać laskę cynamonu, wanilię wraz z ziarnami, kilka migdałów czy też rodzynki – wedle upodobania. Pozostałe po odzieleniu owoce możemy wykorzystać do zrobienia konfitury bądź likieru. Przefiltorwana i przelana do butelek nalewka najlepsza jest po dwóch, trzech miesiącach. Wiem, straszne to :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 nalewka malinowa nalewka z malin

 

 

 

 

 

Print Friendly

Komentarze do “Malinówka na trzy sposoby

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *