Brak produktów w koszyku
Faszerowane kwiaty cukinii
Kwiaty cukinii to prawdziwe dobro. A jeśli uda nam się je kupić wraz z malutkimi cukiniami, rozkosz gwarantowana!
Po usunięciu z kwiatów pręcika (delikatnie palcami rozchylamy płatki i usuwamy go), kwiaty faszerujemy dowolnym nadzieniem.
Możemy je później upiec, a możemy i usmażyć w cieście naleśnikowym.
Prawdziwa uczta!
FASZEROWANE KWIATY CUKINII
2014-07-26 07:16:33
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
30 min
SKŁADNIKI
- (dla 2 osób)
- 6 kwiatów cukinii wraz z małymi cukiniami
- 6 łyżek twarożku koziego
- łyżka jogurtu naturalnego
- garść świeżych, posiekanych ziół
- sól do smaku
- *ciasto
- szklanka mąki
- szklanka mleka
- jajko
- sól
- olej do smażenia
PRZYGOTOWANIE
- Kwiaty delikatnie płuczemy.
- Jeszcze delikatniej rozchylamy ich płatki i usuwamy ze środka pręcik.
- Kwiaty odkładamy do wyschnięcia.
- Kozi ser mieszamy ze śmietanką i ziołami, doprawiamy do smaku.
- Każdy kwiat delikatnie rozchylamy nakładając ostrożnie łyżkę twarogu koziego.
- Końce płatków zawijamy. Kwiaty odkładamy.
- Przygotowujemy ciasto – miksujemy ze sobą mąkę, mleko, jajko i sól. Ciasto powinno być dość gęste.
- Na patelni rozgrzewamy olej. Powinno go być tyle, by zanurzone w cieście kwiaty mogły całe się usmażyć.
- Każdego kwiata zanurzamy w cieście i smażymy na patelni na złoty kolor.
Uwagi
- Kwiaty możemy faszerować innymi twarożkami o różnych smakach czy też ricottą.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz