Ośmiornica w winie z pieczonymi ziemniakami

ośmiornica

Kocham owoce morze, kocham ośmiornicę. Ma jedyny, oryginalny i cudowny smak. Grillowana pachnie dobrym drewnem, dymem, jest lekko chrupiąca, soczysta w środku. Ma cudowne, delikatne białe mięso i uwierzcie proszę, naprawę łatwo ją przygotować. Najlepszą jadłam w Chorwacji.

U moich Rodziców ośmiornicę przygotowuję w szybkowarze. W domu duszę ją w garnku. Najpierw na oliwie z odrobiną przypraw. Następnie solidnie podlewam ją czerwonym winem. Nie żałuję ani wina ani minut. Poświęcam jej całą swoją uwagę.

Ośmiornicę zazwyczaj podaję z ziemniaczkami i pieczonymi pomidorami. Latem przygotowałam do ośmiornicy majonez z czosnkiem niedźwiedzim. Tym razem padło na majonez z sambalem. Odlot.

Ośmiornica z pieczonymi ziemniakami i pomidorami
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
2 hr
CAŁKOWITY CZAS
2 hr 30 min
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
2 hr
CAŁKOWITY CZAS
2 hr 30 min
*dla 2-3 osób
  1. 1 ośmiornica (zamrożona)* o wadze 1,5 kg
  2. 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  3. listek laurowy
  4. 2 ziela angielskie
  5. 400 ml czerwonego wina
  6. ewentualnie woda
*dodatkowo
  1. 20 małych ziemniaków
  2. 2 łyżki masła
  3. sól morska
  4. 15 pomidorków koktajlowych
  5. 6 łyżek majonezu
  6. łyżeczka sambalu
  7. łyżeczka soku z cytryny
  8. sól, pieprz - do smaku
  9. 4-5 ząbków czosnku (nieobranego)
  10. tymianek do oprószenia dania
PRZYGOTOWANIE
  1. Ośmiornicę rozmrażamy, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą i usuwamy aparat gębowy.
  2. (wystarczy docisnąć palcem otwór i sam wyjdzie, będzie wyglądał jak kieł lub dziób ptaka).
  3. Dokładnie opłukaną ośmiornicę wkładamy do garnka, na dno dajemy oliwę z oliwek, listek laurowy i ziele angielskie.
  4. Garnek przykrywamy i dusimy ośmiornicę.
  5. Ośmiornica puści sok, zmniejszy się.
  6. Po ok 30-40 minutach dolewamy część wina, potrząsamy garnkiem, przykrywamy go i znowu trzymamy całość na malutkim ogniu.
  7. Po kolejnych 30 minutach ponownie dolewamy wina, potrząsamy garnkiem i znowu dusimy ośmiornicę na małym ogniu.
  8. Przykrywka mojego garnka miała otwór, więc płyn odparowywał. Dolewałam wina za każdym razem, kiedy poprzedni płyn zredukował się.
  9. Ośmiornicę dusimy na malutkim ogniu 2 godziny
  10. W tym czasie małe ziemniaki dokładnie szorujemy i podgotowujemy w osolonym wrzątku.
  11. Jeszcze lekko twarde ziemniaki odcedzamy, przekładamy do naczynia żaroodpornego.
  12. Na ziemniaki nakładamy masło.
  13. Obok ziemniaków układamy małe pomidorki.
  14. Całość oprószamy solą morską, możemy dołożyć ząbki czosnku (nieobranego).
  15. Ziemniaki z pomidorami pieczemy ok 20 minut w 190 stopniach.
  16. Ziemniaki powinny być miękkie i chrupiące, pomidory upieczone.
  17. Aby przygotować sos, majonez mieszamy z sambalem i doprawiamy całość do smaku solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
  18. Miękką ośmiornicę wyjmujemy z garnka i kroimy na dowolne kawałki.
  19. Sos pozostały w garnku redukujemy (trzymamy na sporym ogniu aż zacznie gęstnieć.
  20. Na spód talerza nakładamy majonez z sambalem, układamy ziemniaki i pomidorki, a następnie ośmiornicę.
  21. Ośmiornicę możemy polać winnym sosem.
Uwagi
  1. *kupicie w Lidlu, Biedronce, Makro, Selgrosie
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
 ośmiornica

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *