Brak produktów w koszyku
Świąteczny sernik ciasteczkowy i grzane wino
Tuż pod koniec roku wkrada się do naszego życia zapach jedyny w swoim rodzaju. To zapach cytrusów, które tryskają olejkami eterycznymi podczas obierania ich ze skórki. To cynamon i imbir podgrzewany w garnuszku wraz z kompotem czy herbatą. To goździki, które uwalniają swój sekretny zapach kiedy tylko przebijamy nimi pachnącą skórkę pomarańczy.
Tak moi kochani pachnie zima, tak pachną Święta – najpiękniejsze na świecie – Święta Bożego Narodzenia.
Kiedy byłam malutka, moja Mama podczas obierania mandarynek, pomarańczy czy cytryny, brała obraną z owoców skórkę i wcierała ją w dłonie. Widziałam pryskający w powietrzu zapach, a Mamy skóra pachniała obłędnie. Mama robi tak do dziś, a i ja tej przyjemności odmówić sobie nie mogę. W moim domu pachnie już Świętami. Goździki rozkochały w sobie pomarańczę i czarują już leżąc rozkosznie w różnych miejscach w domu. Cynamon i przyprawa do piernika lądują w każdym napoju i daniu. Dodaję te magiczne przyprawy i do kawy i do herbaty i do jaglanki i do ciasta do naleśników. Dodaję je też do kaczych piersi i gęstych, mięsnych sosów.
Tak pachnie w moim domu grudzień, tak pachnie świąteczny czas.
To czas pięknych zapachów, przypraw, cytrusów, ciasteczek. To czas miłości i spokoju.
Rozcierajcie w dłoniach goździki, pocierajcie dłonie skórkami cytrusów. Kochajcie się, pieczcie serniki, pijcie wino. To piękny czas <3
- ***forma okrągła z odpinanym rantem o średnicy 18-20 cm
- ***papier do pieczenia
- 150 g mąki pszennej
- 100 g masła
- 50 g cukru
- 1 łyżka stołowa przyprawy do piernika Kamis
- ***masa serowa
- 1 kg twarogu na sernik
- 1 szklanka cukru
- 2 solidne łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 opakowanie przyprawy do sernika i mas serowych Kamis
- 1 łyżeczka imbiru mielonego Kamis
- 1 opakowanie cukru z prawdziwą wanilią i nutą kardamonu Kamis
- 2 łyżki stołowe przyprawy do ciasteczek korzennych Kamis
- 6 niewielkich jajek
- 4 solidne łyżki śmietany 18%
- ***dodatkowo
- 20 pierniczków
- świeża żurawina
- Piekarnik nastawiamy na 180 stopni.
- W mikserze lub ręcznie zagniatamy ciasto kruche.
- Szybko łączymy ze sobą mąkę, masło, cukier i przyprawę do piernika Kamis.
- Foremkę wykładamy papierem do pieczenia.
- Dno foremki wylepiamy ciastem. Całą powierzchnię ciasta nakłuwamy widelcem i podpiekamy 20 minut w 180 stopniach.
- Podpieczone dno odstawiamy.
- Do misy miksera przekładamy twaróg.
- Do sera dodajemy cukier, mąkę ziemniaczaną, wszystkie przyprawy i zaczynamy miksować na wolnych obrotach.
- Dodajemy śmietanę i wbijamy jajka – po jednym, stale miksując.
- Kiedy wszystkie składniki połączą się, wylewamy je na podpieczone dno.
- Sernik wkładamy do piekarnika do 180 stopni na 30 minut.
- Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 110 stopni i sernik pieczemy jeszcze 1,5 godziny – do suchego patyczka.
- Po tym czasie wyłączamy piekarnik i lekko go uchylamy.
- Sernik studzimy stopniowo i całkowicie.
- Ostudzony sernik wyjmujemy z piekarnika. Jeśli wciąż nie będzie zwarty, można wstawić go lodówki.
- Wierzch sernika ozdabiamy pokruszonymi pierniczkami i świeżą żurawiną.
- *Jeśli użyjemy tortownicy o średnicy 18-20 cm, sernik będzie bardzo wysoki, stąd wydłużony jego czas pieczenia.
- *Jeśli użyjemy większej tortownicy, możemy skrócić czas pieczenia.
- *Zawsze należy piec ciasto do suchego patyczka – wystarczy do ciasta włożyć długi patyczek. Jeśli wyjęty będzie miał na sobie surowe ciasto, należy nadal je piec.
- butelka wina czerwonego wytrawnego
- pomarańcza
- mniej niż pół kubka miodu
- 1 opakowanie przyprawy do grzańca Kamis
- gałązka rozmarynu
- garść świeżej żurawiny
- Wino wlewamy do rondelka.
- Pomarańczę szorujemy, parzymy wrzątkiem, kroimy w plastry, lekko wyciskamy, dodajemy do wina.
- Do wina dodajemy również żurawinę i gałązkę rozmarynu.
- Kiedy wszystko lekko się podgrzeje, dodajemy miód oraz przyprawę do grzańca, mieszamy do rozpuszczenia, ewentualnie dosładzamy do smaku.
- Wino trzymamy na malutkim ogniu przez ok 10 minut (nie dopuszczamy do wrzenia).
Dodaj komentarz