Penne z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą

penne z bakłażanem i pomidorami

Na makaron ochotę mam  o każdej porze dnia i nocy, a kiedy nastrój obniżony czy zdrowie w kiepskiej formie, jest on baaardzo wskazany. Penne z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą jest delikatne w smaku. Dość pikantna rukola i świeżo mielony pieprz dodają mu więc charakteru. Kilka kropli dobrej oliwy z oliwek zwieńczy całość. 

Penne z bakłażanem, pomidorami i mozzarellą to pyszne danie. Smacznego :)

PENNE Z BAKŁAŻANEM, POMIDORAMI I MOZARELLĄ
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
15 min
CAŁKOWITY CZAS
25 min
SKŁADNIKI
  1. 100 g makaronu (np. Barilla Penne Rigate Cottura n.73)
  2. 2 ząbki czosnku
  3. 3 łyżki oliwy z oliwek
  4. bakłażan
  5. 2 pomidory (np. Malinowe)
  6. 10 pomidorów suszonych
  7. 100 ml pasty pomidorowej
  8. kulka mozzarelli
  9. sól morska
  10. świeżo mielony pieprz
  11. oliwa z oliwek (do polania na talerzu)
  12. rukola
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente.
  2. Odcedzamy, odkładamy do miski.
  3. Bakłażana myjemy, kroimy w plastry. Plastry kroimy na cztery części.
  4. Bakłażana przekładamy do miski, oprószamy solą i odstawiamy na ok. 10-15 minut.
  5. Po tym czasie przelewamy bakłażana pod bieżącą wodą i osuszamy go ręcznikiem.
  6. Pomidory zalewamy wrzątkiem, ściągamy z nich skórę, kroimy na kawałki.
  7. Suszone pomidory kroimy na spore części.
  8. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy z oliwek, dodajemy posiekany czosnek.
  9. Kiedy czosnek zacznie pachnieć, wrzucamy bakłażana.
  10. Podsmażamy go na rumiano i do czasu aż zmięknie (ok. 7-10 minut).
  11. Do bakłażana dodajemy pomidory świeże i suszone oraz pastę pomidorową, mieszamy całość, solimy do smaku.
  12. Do warzyw dodajemy makaron.
  13. Po chwili do całości dodajemy mozzarellę porwaną na kawałki.
  14. Mieszamy całość chwilę, aby smaki przygryzły się, a makaron pokrył się sosem.
  15. Porcję makaronu nakładamy na talerz.
  16. Dodajemy świeżą, umytą i osuszoną rukolę.
  17. Całość oprószamy solą morską, świeżo mielonym pieprzem i polewamy kilkoma kroplami oliwy z oliwek.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
penne z bakłażanem penne Barilla z bakłażanem i pomidorami

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *