PENNE Z CHORIZO I BRUKSELKĄ

PENNE Z CHORIZO I BRUKSELKĄSkoro mój Sezonownik podpowiada, że mamy brukselkowy czas, to musi to być prawda. I choć brukselka jak szpinak – albo się ją kocha, albo nienawidzi, postanowiłam pokazać Wam jej drugie oblicze.

Brukselka jest dla mnie przepiękna. To malusia kapustka, którą uwielbiam obierać, listek po listku. Podobno powstała z romansu jarmużu i kapusty… Oprócz tego, że jest przepyszna i ciut słodka, to jest również bardzo zdrowa, zawiera w sobie wiele witamin (150 g brukselki pokrywa dziennie zapotrzebowanie na Wit. C), korzystnie wpływa na nasz układ odpornościowy i nerwowy.

 

Połączenie brukselki z chorizo miałam w głowie od dawna. Pikantna kiełbaska chorizo idealnie skomponowała się z delikatną brukselką, a makaron penne, natka pietruszki i oliwa z oliwek sprawiły, że był to po prostu super, a w dodatku szybki obiad!

PENNE Z CHORIZO I BRUKSELKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI (dla 2 osób)
  1. 100 g makaronu penne (penne rigate nr 31, np. Arrighi)
  2. 15 dag kiełbaski chorizo
  3. ok. 20 brukselek
  4. oliwa z oliwek (ok. 2 łyżek, extra vergine, np. Olitalia)
  5. 2 ząbki czosnku
  6. sól, świeżo mielony pieprz
  7. natka pietruszki
PRZYGOTOWANIE
  1. Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente.
  2. Brukselkę płuczmey pod bieżącą wodą, obieramy z brzydkich liści. Wrzucamy ją do osolonego wrzątku i gotujemy ok. 20 minut. Odcedzamy, odkładamy na bok.
  3. Kiełbaskę kroimy w plastry, podsmażamy na chrupiąco, odkładamy do miseczki pozostawiając na patelni tłuszcz z kiełbaski.
  4. Na patelnię po chorizo wrzucamy posiekany czosnek. Możemy dodać 1-2 łyżki oliwy z oliwek.
  5. Po chwili dodajemy brukselkę, obsmażamy aż pokryje się tłuszczem po kiełbasce.
  6. Dorzucamy makaron i kiełbaskę. Mieszamy całość, trzymamy na małym ogniu prze kilka minut, aż składniki podgrzeją się, a smaki połączą.
  7. Makaron przekładamy na talerze, oprószamy solą i świezo mielonym pieprzem, skrapiamy oliwą z oliwek i posypujemy posiekaną natką.
  8. Smacznego!
  9. Asia
Uwagi
  1. Uważajmy, by nie spalić czosnku. Spalony czosnek jest gorzki i nie jest jadalny.
  2. Po wrzuceniu go na patelnię, powinien jedynie pachnieć. Wtedy dorzucamy pozostałe składniki.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

PENNE Z CHORIZO I BRUKSELKĄ

PENNE Z CHORIZO I BRUKSELKĄ

PENNE Z CHORIZO I BRUKSELKĄ

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.