Brak produktów w koszyku
Nalewka ze śliwek i śliwki w wódce
„Staranna gospodyni z małym zachodem może sobie przygotować w domu doskonałe wódki, nalewki i likiery, których koszt będzie o połowę mniejszy od zagranicznych, a smakiem dorówna im w zupełności…” – tak pod koniec XIX wieku pisała Lucyna Ćwierczakiewiczowa, nazywana Pierwszą Damą kuchni warszawskiej.
Lucyna Ćwierczakiewiczowa sposób na nalewkę śliwkową miała taki:
„W gąsior z szerokim otworem nakłaść pełno dojrzałych zupełnie węgierek, nalać je spirytusem najlepszym, zatkać korkiem i zostawić w cieniu przez 4 do 6 tygodni, po tym przeciągu czasu zlać spirytus ze śliwek, wysączając długo i starannie gąsior, a w miejsce spirytusu wsypać na śliwki cukru miałkiego tyle, ile się tylko zmieści. Cukier będzie wyciągać ze śliwek spirytus w miarę rozpuszczania się, po 2 tygodniach najwyżej powinien się cukier zupełnie rozpuścić, wtedy zlać płyn i wymieszać z poprzednio zlanym spirytusem, przefiltrować przez szwedzką bibułę, zlać w butelki, zakorkować i zostawić przynajmniej na pół roku, a będzie wyborna i wystała śliwowica.”
Dziś przedstawiam trzy sposoby na rozprawienie się ze śliwkami:
*nalewkę śliwkową
*śliwki w wódce
*śliwkówka
- 1 kg śliwek
- 0,5 l wódki
- 0,25 l spirytusu
- laska wanilii, laska cynamonu
- 1,5 kubka cukru (brązowego)
- Śliwki myjemy, usuwamy z nich pestki.
- Przekładamy je do naczynia (lub słoja), zalewamy alkoholem, dodajemy laskę wanilii i odstawiamy na ok. miesiąc. Co jakiś czas mieszamy.
- Po tym czasie alkohol zlewamy i odstawiamy.
- Śliwki zasypujemy cukrem na ok. 2 tygodnie – mieszamy. Cukier powinien się rozpuścić.
- Dokładnie odciskamy cały syrop.
- Łączymy go z wcześniej zlanym alkoholem i przelewamy do butelek. Możemy wszystko przefiltrować np. przez filtr do kawy.
- Nalewkę odstawiamy na 3 miesiące do pół roku. Im dłużej tym lepiej, wiadomo…
- mirabelki
- węgierki
- renklody
- wódka
- duże słoje
- Owoce myjemy, umieszczamy w słojach - jedna odmiana w jednym słoju.
- Owoce zalewamy wódką. Słoje szczelnie zamykamy.
- Odstawiamy na rok.
- Dzięki temu, że nie użyliśmy ani grama cukru, wódka słodycz i cały zapach nabierze ze śliwek.
- Śliwki będą cudownie smakować. Mogą być dodatkiem do mięs czy serów.
- 2 kg dojrzałych śliwek
- 20 dag cukru
- 20 goździków
- 1 l spirytusu
- Owoce umyć, sparzyć na sicie, usunąć pestki.
- Nakładać do słoika przesypując cukrem.
- Odstawić na 2-3 godz. w chłodne miejsce.
- Dodać goździki i zalać spirytusem.
- Zakorkować szczelnie i odstawić na 3 m-ce.
- Przefiltrować do butelek i odstawić na kolejne 3 m-ce.
- Dziękuję Tomkowi za przepis :)
Dodaj komentarz