Ryba po grecku

RYBA-PO-GRECKU

Rybę po grecku zawsze robi moja Mama. Nigdy nie wchodzę Jej w paradę, bo rybę Mama robi najlepiej na świecie. Zresztą nie tylko rybę.

Najgorzej było z przepisem, bo wiecie… Mama wszystko robi na oko… No ale udało się!

Smacznego :)

 

 

RYBA PO GRECKU MAMY JOLI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. filety z dorsza lub morszczuka ok. 700 g
  2. jajko + mąka - do panierki ryby
  3. olej
  4. 4 marchewki
  5. 1 pietruszka
  6. 1 cebula
  7. papryka mielona słodka i ostra
  8. ziele angielskie
  9. liść laurowy
  10. koncentrat pomidorowy
  11. sól, pieprz
PRZYGOTOWANIE
  1. Rybę myjemy, osuszamy, doprawiamy solą i pieprzem.
  2. Filety obtaczamy w mące, następnie zanurzamy w roztrzepanym jajku i smażymy na złoty kolor.
  3. Rybę po usmażeniu odsączamy z tłuszczu na papierowych ręcznikach.
  4. Farsz: cebulę kroimy w paseczki i szklimy na patelni.
  5. Marchew i pietruszkę ścieramy na grubej tarce, dodajemy do cebuli.
  6. Doprawiamy wszystko papryką, solą i pieprzem.
  7. Warzywa przekładamy do garnka i podlewamy odrobiną wody.
  8. Dusimy aż warzywa będą miękkie.
  9. Podczas gotowania doprawiamy całość do smaku i dodajemy koncentrat pomidorowy.
  10. Tak uduszone warzywa układamy na dnie półmiska. Na warzywach układamy rybę, na którą ponownie układamy warzywa.
Uwagi
  1. Przez cały czas słuchamy muzyki z filmu Grek Zorba, aby ryba się udała ☺
  2. (tak kazał Tata dopisać) :)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *