Brak produktów w koszyku
Karp z ziołową kruszoną i kapustą duszoną w cydrze
Karp smażony na klarownym maśle z plackiem grzybowym, kapustą kiszoną duszoną w cydrze z wędzoną śliwką i ziołową kruszonką.
Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów
Asystentka: Katarzyna Owca Dudek
Karp smażony na klarownym maśle z plackiem grzybowym, kapustą kiszoną duszoną w cydrze z wędzoną śliwką i ziołową kruszonką
2015-12-21 15:12:41
SKŁADNIKI
- (dla 4 osób)
- - karp filet 2szt
- - masło klarowane – 50ml
- - kapusta kiszona 0,5 kg
- - cydr 0,5L
- - olej 15ml
- - wędzone śliwki – 50g
- - liść laurowy 2szt
- - ziele angielskie 4szt
- - cytryna 1szt
- - sól, pieprz do smaku
Placki grzybowe
- - mąka pszenna 200g
- - mleko 400ml
- - jaja 2szt
- - olej 15ml
- - sól, pieprz do smaku
- - grzyby suszone 50g
Ziołowa kruszonka
- - mąka pszenna 100g
- - masło 70g
- - żółtko 1szt
- - sól ½ łyżeczki
- - tymianek 1 gałązka
- - rozmaryn 1 gałązka
PRZYGOTOWANIE
- Filety z karpia należy dokładnie wytrzeć i pokroić na mniejsze kawałki. Zamarynować w soli, pieprzu, soku z cytryny i odstawić na chwilę.
- Kapustę kiszoną kroimy nie za drobno.
- Wkładamy do garnka z rozgrzanym olejem, doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy ziele angielskie i liść laurowy i zaczynamy dusić.
- Następnie dodajemy śliwkę wędzoną i podlewamy całość cydrem.
- Dusimy do momentu kiedy większość płynu będzie zredukowana a kapusta będzie miękka i aromatyczna.
- Zanim zaczniemy robić placki grzybowe należy namoczyć grzyby w gorącej wodzie, najlepiej całe kapelusze.
- Ciasto robimy podobnie jak na każde placki (gęstsze jak na naleśniki)
- Miksujemy mąkę, mleko, jaja, olej i doprawiamy solą.
- Namoczone grzyby kroimy i dodajemy do ciasta.
- Na rozgrzanej patelni z olejem smażymy małe placuszki, z jednej i drugiej strony lekko przyrumienione.
- Następnie robimy wytrawne ciasto kruche ucierając mąkę pszenną z masłem, jajem, solą, i świeżymi ziołami.
- Ciasto kruszymy drobno na blasze i zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni aż się zarumieni.
- Kiedy mamy już gotową kruszonkę, kapustę i placki, rozgrzewamy na patelni masło sklarowane. Smażymy krótko karpia z jednej i drugiej strony, pamiętając aby skórka była zrumieniona. Zdejmujemy rybę z patelni i lekko oprószamy ziołową kruszonką.
- Karpia podajemy z duszoną kapustą kiszoną i smażonymi placuszkami grzybowymi.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz