Szaszłyki z krewetek

 

SZASZŁYKI Z KREWETEK NA TRAWIE CYTRYNOWEJ Z CYTRUSAMI

 

Spragniona kolorów, znudzona i osaczona szarością, odczarowuję smog, Vogue i cały świat. Na blacie królują jaskry i pastele, w złotym koszyku cytrusy, trawa cytrynowa pachnie i czeka na swoją kolej, a Sauvignon Blanc od Casillero del Diablo spieszy z pomocą.

Dziś proponuję przepis doskonały – i na szybką przekąskę i obiad, kolację i w końcu przyjęcie. Takie szaszłyki wyglądają i smakują doskonale – obowiązkowo w towarzystwie Sauvignon Blanc!

Spieszcie do sklepu po cytrusy, krewetki i wino – i zachowajcie paragon. Koniecznie weźcie udział w Konkursie „Diabelsko Dobre”. Do wygrania kapitalne nagrody i udział w warsztatach w Fodd Lab Studio, które poprowadzi Grzesiu Łapanowski.

Ja już miałam przyjemność by wiedzę z warsztatów czerpać. Poczytacie o tym TU.

Szaszłyki z krewetek na trawie cytrynowej
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *dla 2 osób
  2. 5 łodyg trawy cytrynowej
  3. 20 surowych, oczyszczonych krewetek (po 10 na osobę, 5 na patyczku)
  4. 2 cm imbiru
  5. 2 ząbki czosnku
  6. 2 łyżki masła
  7. 3 łyżki oliwy z oliwek
  8. sól
  9. pieprz
  10. 1 pomarańcza
  11. 1 cytryna
  12. 1 limonka
  13. listki mięty
  14. 1 butelka schłodzonego wina Casillero del Diablo – Sauvignon Blanc
PRZYGOTOWANIE
  1. Umyte i oczyszczone krewetki wbijamy na trawę cytrynową, odkładamy.
  2. Cytrusy zalewamy wrzątkiem.
  3. Czosnek i imbir siekamy.
  4. 1 łodygę trawy cytrynowej kroimy w drobne kawałki.
  5. Cytrusy kroimy w plastry.
  6. Na patelni rozgrzewamy masło wraz z oliwą.
  7. Dodajemy czosnek, imbir i trawę cytrynową.
  8. Podsmażamy chwilę całość.
  9. Kiedy czosnek zacznie pachnieć (uważamy by go nie spalić!), na patelni układamy krewetki.
  10. Krewetki smażymy z obu stron po minucie – aż z szarych zrobią się pomarańczowe.
  11. Krewetki oprószamy solą i pieprzem.
  12. Na patelnię wrzucamy cytrusy (po 2 plastry, a z reszty wyciskamy sok).
  13. Całość mieszamy tak, by smaki połączyły się.
  14. Krewetki zdejmujemy z patelni.
  15. Cytrusy wraz ze wszystkim co zostało na patelni układamy na talerzu.
  16. Na cytrusach układamy krewetki.
  17. Dodajemy listki mięty.
  18. Gotowe!
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

 

 

 

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.