SZYSZKI Z RYŻU I PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH

szyszki-z-masy-kajmakowej.

Stare przepisy są jak zapach i smak bananów w latach 80-tych. Jest w nich coś za czym tęsknimy. Pachną i smakują inaczej, są bardziej wyczekane…

Pamiętacie szyszki?  Są okrutnie słodkie i tak samo przyjemne. Można przygotować je w zazwyczaj polecany sposób, czyli łącząc rozpuszczone krówki z masłem. Można też pójść na łatwiznę i wykorzystać gotową masę kajmakową z puszki, którą kupicie w każdym spożywczaku.

Ryż preparowany to pierwszy sposób na tę słodkość. Kolejnym sposobem, która poleciła Marieta z Kuchni + w swoim programie ABC Gotowania, jest połączenie masy kajmakowej z płatkami kukurydzianymi. To połączenie jest kapitalne! Płatki są świetnie chrupiące. Połączone z masą smakują pysznie. Spróbujcie koniecznie.

SZYSZKI Z RYŻU I PŁATKÓW
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. puszka masy kajmakowej
  2. ok. 50-60 g ryżu preparowanego
  3. ok. 50-60 g płatków kukurydzianych
PRZYGOTOWANIE
  1. Masę kajmakową przekładamy do rondelka, podgrzewamy.
  2. Masę dzielimy na dwie części - przelewamy do dwóch misek.
  3. Do jednej miski wrzucamy ryż preparowany, do drugiej płatki kukurydziane, dokładnie mieszamy.
  4. Przy pomocy łyżki formujemy kulki, odkładamy je na talerz lub tacę wyłożoną papierem do pieczenia.
  5. Tak przygotowane kulki schładzamy w lodówce. Masa zastygnie, całość stężeje.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
szyszki-z-płatków

 

 

 

 

Print Friendly

Mamy pierwszy komentarz do “SZYSZKI Z RYŻU I PŁATKÓW KUKURYDZIANYCH

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *