Tabule

 tabule z papryką

TABUOLEH czy też TABBOULEH to sałatka libańska przygotowana z kaszy kuskus i warzyw. Dodatkami są m.in. pomidory, ogórki, papryka i zioła – pietruszka, mięta i kolendra.

To pyszna potrwa, bardzo zdrowa, którą można jeść samą, a może być idealnym dodatkiem np. do grillowanego mięsa.

Tabule jest najlepsze, kiedy kasza kuskus wchłonie wszystkie aromaty i soki z warzyw, które do niej dodamy, bez dolewania wody. Smak jest obłędny. Pięknie pachnie ogórkiem, czuć zioła, cytrynę i dobrą oliwę. Sałatkę mieszamy po każdym dodaniu pokrojonych w kostkę warzyw, a następnie przez godzinę chłodzimy w lodówce.

Szczerze polecam ten sposób przygotowania TABULE.

TABULE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
45 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 45 min
PRZYGOTOWANIE
45 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 45 min
SKŁADNIKI
  1. *dla ok. 5 osób
  2. kubek kaszy kuskus
  3. 5 – 6 pomidorów (użyłam podłużnych, dojrzałych, bardzo soczystych)
  4. 2 średniej wielkości ogórki
  5. 2 małe szalotki
  6. 1 papryka czerwona
  7. cytryna
  8. 10 łyżek oliwy z oliwek
  9. garść natki pietruszki
  10. pół garści świeżej mięty
  11. pół garści kolendry lub natki pietruszki
  12. sól, pieprz – do smaku
PRZYGOTOWANIE
  1. Kuskus przesypujemy do naczynia.
  2. Pomidory nacinamy u góry, zalewamy wrzątkiem, po minucie wylewamy wrzątek, zalewamy zimną wodą. Ściągamy z nich skórę, kroimy w kostkę. Dodajemy je do kaszy – mieszamy.
  3. Ogórki myjemy, obieramy ze skóry – kroimy w kostkę, dodajemy do naczynia z kaszą i pomidorami – mieszamy całość.
  4. Paprykę myjemy – kroimy w kostkę, dodajemy do składników, mieszamy.
  5. Szalotkę obieramy – kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i kaszy.
  6. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, osuszamy ją, kroimy na pół, wyciskamy z niej cały sok – dodajemy do naczynia, mieszamy wszystkie składniki.
  7. Całość zalewamy oliwą z oliwek – mieszamy.
  8. Zioła siekamy, dodajemy do pozostałych składników
  9. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem – do smaku, mieszamy.
  10. Sałatkę na ok. godzinę wstawiamy do lodówki. Smaki dobrze się przegryzą, Kuskus spęcznieje, wchłonie soki, będzie idealny.
Uwagi
  1. Jeśli zdarzy się tak, że po godzinie kasza kuskus będzie twarda, możemy dodać do niej kilka łyżek ciepłej wody. Jest to możliwe kiedy np. pomidory czy ogórki nie będą zbyt soczyste.
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/
tabule

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.