Brak produktów w koszyku
Szaszłyk z karkówki
Tak sobie myślę, że szaszłyk to trochę śmieszne słowo. Szaszłyk przewija się przez całe moje życie, a to za sprawa Taty, który jest Szaszłykowym Mistrzem.
Tata szaszłyki przygotowuje od zawsze. Wybiera najlepsze mięso, marynuje je i piecze. Kiedy mieszkaliśmy w Szczecinie czy Policach, Tata szaszłyki piekł w piekarniku. Teraz w Rościnie mamy raj – jest grill i jest miejsce na ognisko. Uraczyła nas więc Tata najlepszymi szaszłykami z ogniska.
Podobno najlepszy i najoryginalniejszy szaszłyk składa się z samego mięsa. Może i tak. Szczerze jednak mówiąc nie wyobrażam sobie szaszłyka bez cebuli, która wspaniale otula mięso, a pieczona smakuje najlepiej!
Szaszłyk z karkówki podaliśmy z tabule i ogórkami małosolnymi. Raj.
Sierpniu, nie kończ się…
- na 4 długie szpikulce ok. 1 kg karkówki
- 4 cebule
- główka czosnku
- oliwa z oliwek - ok. 10 łyżek
- 2 łyżki miodu
- 2 łyżki sosu sojowego
- sól, pieprz, papryka - do smaku
- ulubione zioła - majeranek, cząber, rozmaryn
- opcjonalnie - chili
- Mięso myjemy, kroimy w pożądane kawałki, można je lekko rozbić. Przekładamy do miski.
- Przygotowujemy marynatę: mieszamy ze sobą wyciśnięty czosnek i pozostałe składniki.
- Mięso dokładnie nacieramy marynatą, przykrywamy folią spożywczą i wkładamy na dobę do lodówki (minimum 12 godzin).
- Przed pieczeniem/grillowaniem, wyjmujemy mięso z lodówki, aby miało temperaturę pokojową.
- Cebulę kroimy w grube plastry.
- Na szpikulce nabijamy naprzemiennie mięso i cebulę.
- Mięso pieczemy na grillu/w ognisku - ok. 30 minut (w zależności od grubości mięsa). Obracamy szaszłyki co jakiś czas, aby całość równo się upiekła.
- Jeśli używamy piekarnika, szaszłyki pieczemy w 180 stopniach od 40 do 60 minut od czasu do czasu obracając je.
- marynowanie mięsa: minimum 12 godzin, najlepiej doba
- pieczenie w 180 stopniach: od 40 do 60 minut (w zależności od grubości mięsa)
- pieczenie na grillu/ognisku - od 30 do 40 minut (w zależności od grubości mięsa)
Dodaj komentarz