TABULE

TABULE, TABOULEH, TABBOULEH, LIBAŃSKA SAŁATKA Z KASZY KUSKUS I WARZYW

TABUOLEH czy też TABBOULEH to sałatka libańska przygotowana z kaszy kuskus i warzyw. Dodatkami są m.in. pomidory, ogórki, papryka i zioła – pietruszka, mięta i kolendra.

To pyszna potrwa, bardzo zdrowa, którą można jeść samą, a moze być cudnym dodatkiem np. do grillowanego mięsa.

Przyznaję nieskromnie, moja sałatka wyszła obłędna. Myślę, że to dzięki temu, że nie zalewałam kaszki kuskus wodą. Kuskus wchłonął wszystkie aromaty i soki z warzyw, które do niego dodawałam. Smak jest obłędny. Pięknie pachnie ogórkiem, czuć zioła, cytrynę i dobrą oliwę. Sałatkę mieszłam po każdym dodaniu pokrojonych w kostkę warzyw, a następnie przez godzinę chłodziłam w lodówce. Szczerze polecam ten sposób przygotowania TABULE.

SKŁADNIKI (4-5 porcji):

    • * kubek kaszy kuskus
    • * 5 – 6 pomidorów (użyłam podłużnych, dojrzałych, bardzo soczystych)
    • * 2 średniej wielkości ogórki
    • * 2 małe szalotki
    • * 1 papryka czerwona
    • * cytryna
    • * 10 łyżek oliwy z oliwek
    • * garść natki pietruszki
    • * pół garści świeżej mięty
    • * pół garści kolendry
    • * sól, pieprz – do smaku
TABULE, TABOULEH, TABBOULEH, LIBAŃSKA SAŁATKA Z KASZY KUSKUS I WARZYWPRZYGOTOWANIE:

1. Kuskus przesypujemy do naczynia.

2. Z pomidorów ściągamy skórę – nacinamy je nożykiem na krzyż – u góry i na dole, zalewamy wrzątkiem, po minucie wylewamy wrzątek, zalewamy zimną wodą. Ściągamy z nich skorę, kroimy w kostkę. Dodajemy je do kaszy – mieszamy.

3. Ogórki myjemy, obieramy ze skóry – kroimy w kostkę, dodajemy do naczynia z kaszą i pomidorami – mieszamy całość.

4. Paprykę myjemy – kroimy w kostkę, dodajemy do składników, mieszamy.

5. Szalotkę obieramy – kroimy w kostkę, dodajemy do warzyw i kaszy.

6. Cytrynę zalewamy wrzątkiem, wyciskamy z niej cały sok – dodajemy do naczynia, mieszamy wszystkie składniki.

7. Całość zalewamy oliwą z oliwek – mieszamy.

8. Zioła siekamy, dodajemy do całość.

9. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem – do smaku. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki.

10. Sałatkę na ok. godzinę wstawiamy do lodówki. Smaki dobrze się przegryzą, Kuskus spęcznieje, wchłonie soki, będzie idealny :)

Jeśli zdarzy się tak, że po godzinie kasza kuskus będzie twarda, możemy dodac do niej kilka łyżek ciepłej wody. Tak może się stać jeśli np. pomidory czy ogórki nie będą zbyt soczyste.

 

Smacznego, Asia

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *