Tort Sachera

Jak mówi Wikipedia: „W 1832 roku pod nieobecność szefa kuchni młodszy kucharz na dworze księcia Metternicha, Franz Sacher, otrzymał delikatne i odpowiedzialne zadanie stworzenia nowego deseru dla księcia i jego wymagających gości. Opracował wówczas przepis na tort czekoladowy przekładany marmoladą morelową i oblewany polewą czekoladową, który po dziś dzień określany jest przez wielu mianem „króla deserów”. Tak powstał Tort Sachera.

Tort Sachera to klasyk. To czekoladowy biszkopt przełożony brzoskwiniową marmoladą i oblany polewą. Doczekał się wielu wersji i podkręceń. 

Tort Sachera piekłam z Karolem i Jego kolegą Szymonem do szkoły – na lekcje niemieckiego :)

Tort upiekliśmy w formie o średnicy 20 cm.

Tort Sachera
Napisz recenzję
Drukuj
*biszkopt
  1. 6 jajek
  2. 150 g masła
  3. 150 g cukru
  4. 2 tabliczki (200 g) czekolady 70%
  5. 150 g mąki pszennej
  6. 1 łyżeczka esencji waniliowej
  7. *do przełożenia
  8. 200 g dżemu morelowego
  9. *polewa
  10. 200 g czekolady 70%
  11. 150 ml śmietanki 30%
  12. 50 g masła
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.
  2. 20 cm tortownicę wykładamy papierem do pieczenia lub całą smarujemy masłem i oprószamy mąką.
  3. Masło wraz z czekoladą rozpuszczamy w kąpieli wodnej.
  4. Oddzielamy białka od żółtek.
  5. Białka ubijamy na sztywną pianą.
  6. Żółtka ucieramy z cukrem aż staną się puszyste.
  7. Do utartych z cukrem żółtek dodajemy przestudzoną czekoladę z masłem (powolutku, stale miksując), dodajemy esencję waniliową.
  8. Do masy czekoladowej powoli dodajemy ubite białka, całość delikatnie mieszamy.
  9. Gotową masę przekładamy do tortownicy, wyrównujemy, pieczemy ok 35 minut.
  10. Upieczony biszkopt studzimy i kroimy na dwie równe części.
  11. Przygotowujemy polewę.
  12. Czekoladę siekamy i przekładamy do miski.
  13. Śmietankę zagotowujemy i zalewamy nią czekoladę.
  14. Całość zostawiamy na chwilę, a po chwili (1 min) dodajemy masło i energicznie mieszamy całość.
  15. Wystudzony, przekrojony na dwa okręgi biszkopt smarujemy dżemem morelowym.
  16. Ciasto składamy w całość i solidnie polewamy polewą czekoladową.
  17. Ciasto wkładamy do lodówki do zastygnięcia czekolady.
  18. Podajemy je jednak ogrzane do temp. pokojowej (najlepiej wyjąć je godzinę przed podaniem)
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 

 

Print Friendly

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *