Ulubiona nalewka mojego Taty – Porterówka

porterówka

Porterówka smakiem przypomina cukierki kukułki. Ciemna, lekko słodka i mocna… Taka jest ulubiona nalewka mojego Taty – PORTERÓWKA.

Przepis na Porterówkę rodem z Rościna, podobno podbił serce (i głowę) niejednego sąsiada!

Dziś Porterówka w naszych ulubionych kieliszkach podbija nas, rodzinnie.

Porterówka jest bardzo prosta do zrobienia, możną ją pić już po 2, 3 dniach, jednak nabiera wartości, jeśli postoi dłużej.

 

Porterówka
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. 2 butelki ciemnego piwa typu porter
  2. kubek cukru (200 g)
  3. 3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
  4. opakowanie cukru waniliowego
  5. garść rodzynek
  6. 2 łyżki miodu
  7. 0,5 l spirytusu (ewentualnie wódki)
PRZYGOTOWANIE
  1. Do garnuszka wlewamy piwo, dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i podgrzewamy (max do 40 stopni) na małym ogniu aż do rozpuszczenia cukru.
  2. Kiedy cukier się rozpuści, a piwo wyszumi (zniknie piana), dodajemy miód,  kawę rozpuszczalną oraz rodzynki.
  3. Wszystko mieszamy do połączenia się składników, następnie lekko studzimy i przelewamy do słoja.
  4. Zalewamy alkoholem - spirytusem lub wódką (w zależności od tego czy porterówka ma podbić Wasze serce czy głowę :-)
  5. W słoju trzymamy porterówkę około dwóch dni - ważne, by smaki się przegryzły. Oczywiście, im dłużej, tym lepiej.
  6. Powodzenia!
  7. Asia
Uwagi
  1. Pamiętajcie - najpierw porterówkę zlewamy do słoja (z rodzynkami), na kilka dni.
  2. Po tym czasie ląduje w butelkach/karafkach. Najlepiej przefiltrowana !
Odczaruj Gary! http://odczarujgary.pl/

 porterówka porterówka porterówka

Print Friendly

Komentarze do “Ulubiona nalewka mojego Taty – Porterówka

  1. Zrobilem wg przepisu ale dodalem pare gozdzikow i trzy zmielone ziela angielskie ( delikatna nuta korzenna ) i jest rewelacja.Super przepis….w sam raz na zimowe wieczory na Swieta. Wszystkim nalewkowiczom zycze milego degustowania i Wesolych Swiat Bozegonarodzenia.

  2. I ja już zrobiłem. Żona z koleżankami jest w górach na obozie i wszystkie są zachwycone smakiem.
    Pozdrowienia dla Taty za przepis.

      1. Robie nalewkę już kolejny raz wg przepisu Twojego taty i za kazdym razem jestem wniebowzięty degustując ten trunek . DZIĘKI

  3. Ja dodaje 3 paski (ok.3-4) laski wanilii, 2 -3 goźdźiki, nie gotować tylko podgrzać, cukier trzcinowy brązowy bio lub nierafinowany, a dla znawców Panów, zamiast kawy: ok 3 cm kwadratowych rozwiniętego liscia z cygara kubańskiego, pokruszyć i moczyć ok 15 min. w 50 ml cieplej wody, odlać przez sitko. Lekko podgrzac wódkę 50 ml, dodać to co zostało na sitku i macerowac przez 15 min ,
    przelać przez gazę (złożoną na dwa) odciek dodać do porterówki przed rozlaniem do butelek – nuta południowej Kuby.

  4. Kurczę robię z podwójnej porcji i nie pamiętam czy dałem jeden kubek cukru czy 2. Ah ta moja głowa . Mam nadzieję, że nie będzie gorzka

  5. Hej właśnie zalalem spirytusem w sloju, robie pierwszy raz porterówke i wybralem ten przepis☺ mam pytanie słoik zakrecamy i dajemy do ciemnego miejsca czy moze byc w jasnym? W cieple czy raczej w chlodzie? Po zalaniu spirytusem pachnie mocno mocno az oczy wypala😁😁😁

  6. Właśnie przelałem przez gaze do butelek. Wnisoki:
    Kolor przepiękny, czarny, wyrazisty😁
    Smak obłędnie wybitny w życiu czegoś takiego nie piłem, to trzeba opatentować😁

    Szkoda że nie można tu zdjęć dodać.

    Pod koniec marca córka kończy dwa latka będzie niebiański poczęstunek😁
    Ciekawi mnie opinia gości😁

    Przepis rewelacja, dodałem pare goździków które podkreciły smak😀

    Dziękuję pozdrawim

    P.s Lubię eksperymenty ten dał mi zapał do zrobienia czegoś nowego😁

    1. Panie Pawle! Z całego serca dziękuję za piękny komentarz. Dziś opowiadałam o Panu mojemu Tacie, przesyła pozdrowienia :) Proszę podesłać zdjęcia na maila: joanna.matyjek@gmail.com, z chęcią podzielę się nimi i Pana opinią na moim garowym facebooku ;) Pozdrowienia i ucałowania dla Córeczki :)

  7. Hej ,
    chciałam sie pochwalić,
    Zrobiliśmy z mężem porterówke jakiś miesiąc temu, dziś szykujemy sie na nową produkcję 😃 Mieliśmy w sobotę gości z różnych stron Polski, wszyscy zachwyceni, poddani testowi co to jest nie mogli zgadnąć składników . Wszyscy proszą o przepis.
    Dziękujemy za nowe doznania 😃

  8. Wyprodukowaliśmy porterówkę wg powyższego przepisu zmniejszając o połowę ilość cukru. Wyszła dobra ale wg mnie i tak zbyt słodka. W następnej próbie zlikwidowaliśmy cukier zupełnie natomiast zwiększyliśmy ilość miodu i kawy. Dla mnie -doskonała jeśli ktoś nie lubi zbyt słodko.

    1. Tak to już jest ze smakami, że trzeba robić pod siebie :) Bardzo dziękuję za komentarz i cieszę się, że udało się wypracować ten NAJ smak. Przekażę Tacie :) Pozdrowienia!

  9. Witam,

    Czy polecasz jakąś konkretną markę porteru? Albo inaczej, czy stosować raczej porter mocniejszy (24* plato) czy słabszy (18* plato). No i czy 2 butelki po 500 ml czy po 330 ml?
    Najpopularniejszy na rynku jest porter 24* w butelkach 330ml z GŻ. Nada się? :-)
    Porterówkę piliśmy za studenckich czasów, wspaniałe wspomnienia…

  10. Dzien dobry a jaką dajecie kawę do tego? ja chce zrobic 3 piwa 0,5 l zywiec porter na 1l spirytu czy to nie będzie siekiera? Nalewka przeznaczona dla studentów

    1. Dzień dobry :) Tata podpowiada, że na spirytusie to po sesji, przed sesją nie poleca :)) Oj, będzie siekiera :) Kawę proszę dać dobrej jakości. Czekam na wieści jak poszło :)

  11. Przepyszna ta porterowka, dzisiaj robie czwarty raz dokladnie wg przepisu. No z tego trzy razy z podwojeniem ilości ☺ bo taki literek to znika w lot. Daję spirytus.
    Pozdrawiam.

  12. A co myślisz – i Tata rzecz jasna, o tym aby zamienić kawę rozpuszczalną (no gardzę nią niesamowicie) na mocne espresso albo i dwa z lepszej Arabici?
    Pozdrawiam serdecznie

  13. Pani Joanno zrobilem tak jak mowilem z 3 porterow na liter spirolu(wedlug kalkulatora to okolo 42%) bez kawy ale z miodem prosto z ula nie wyszla taka siekiera pije sie bez przepity ale nóżki upitala robilem 7 raz porterowke ale ten przepis najlepszy dziś robie z kawą mam juz zlecenia na 20 litrów pozdrawiam Artur

    1. A dziękuję bardzo :) To kieliszki mojego Taty, ma je ze staroci i właśnie na starociach najczęściej można je dostrzec. Wiem też, że Tacie zbił się kiedyś jeden kieliszek i pisał do jakiejś firmy z prośbą o jeden. I dostał. Zapytam i dam znać :) Dobrego dnia!

    1. Jak ja nie lubię takich komentarzy… Przecież nikt nikogo do niczego nie zmusza. To jest przepis stary jak świat i od zawsze dajemy kawę rozpuszczalną. Proszę dać taką, jak Pan lubi – wojna nie wybuchnie z tego powodu :) Powodzenia!

  14. W przepisie jest cukier waniliowy. A czy może być taki zwykły wanilinowy, który daje się do ciasta? I czy nalewka po przelaniu do słoika ma być w nim szczelnie zamknięta czy słoik ma być otwarty?

  15. Witam. Dzisiaj zrobiłem pierwszy raz dokładnie według przepisu czekam z niecierpliwością na efekty . Pozdrawiam wszystkich miłośników nalewek

  16. Kłaniam się nisko :)
    Dawno, dawno temu, uraczono mnie na Mazurach porterówką….
    Trunek był wybitnie zacny i posiadał magiczne właściwości, zaginające czasoprzestrzeń.
    Przekonałem się wówczas, jak bardzo daleko jest od wieczora, przez 25 metrów, do świtu… ;)

    Lekko zmodyfikowałem przepis:
    -3xporter
    -300g cukier
    -4,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej
    -2x cukier waniliowy
    -1,5 garści rodzynek
    -3 łyżki miodu
    -480 ml spirytus
    -200 ml wódka

    Joanno, jest taki program na H2, „Wykute w ogniu”.
    Tam wykuwają różne tnące zabawki.
    Jak żelastwo przejdzie test, juror mówi „twoje ostrze zabija”

    Sparafrazuję: ten trunek mocno trzepie ;)

    Podziękowania za zacny przepis :)

      1. Do usług:) Trunek leżakuje, choć nieco zdegustowany ;) Taka troszkę lukulka, ale zacna i wręcz wyborna:)
        Mogę się odwdzieczyć przepisami na pigwówkę.
        Pozdrowienia i uklony :)

  17. Była to pierwsza nalewka jaką zrobiłem w życiu, tylko aby uzyskać większą ilość o 100% uzyskując 3 litry nalewki. Każdy w domu jak i znajomi ze studiów są zachwyceni smakiem. Polecam ten przepis i pozdrawiam

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *