Brak produktów w koszyku
SERNIK KAJMAKOWY Z WIŚNIAMI, NA MIGDAŁOWYM SPODZIE
Nie znam osoby, która nie lubiłaby krówek. Ja kocham kruche, znam też wielbicieli krówek mordoklejek :)
Dzisiejszy sernik to propozycja dla wszystkich naprawdę wielbiących słodycze, krówki, kajmak, masę krówkową, toffi, karmel itp itd… Słodycz tego ciasta postanowiłam przełamać wiśniami – nie innymi jak z wiśniówki :)
Jest prosty w przygotowaniu. Wystarczy zmiksować ze sobą wszystkie składniki. Spodem mojego ciasta są migdały – płatki migdałów. Możecie też na spód wyłożyć ulubione ciastka – rozbite na krucho połączone z masłem. Jak lubicie :)
SKŁADNIKI:
* 400 g masy krówkowej (kajmakowej)
* 1 kg sera trzykrotnie zmielonego
* 4 jajka
* 3 łyżki cukru
* 1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
* garść płatków migdałów i masło – do tortownicy
* kilkanaście wiśni – mrożonych, świeżych lub z wiśniówki (najlepsze!)
KARMEL:*
* 100 g cukru
* 100 g wody
* 100 g śmietanki 30%
* 100 g posiekanych krówek
Tortownicę nacieramy dokładnie masłem i posypujemy płatkami migdałów. Ser miksujemy z cukrem. Dodajemy pomalutku masę kajmakową, po jednym jajku oraz mąkę. Dokładnie łączymy wszystkie składniki.
Masę przekładamy do tortownicy. na wierzchu układamy wiśnie. Sernik pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku przez ok 1 godzinę i 15 minut.
Po upieczeniu, sernik możemy polać karmelem i ozdobić płatkami migdałów. Karmel przygotowujemy w następujący sposób: wodę i cukier łączymy ze sobą na patelni na bardzo małym ogniu. Cukier powinien całkowicie się rozpuścić. Powoli wlewamy śmietankę i mieszamy wszystko. Na samym końcu dodajemy krówki – łączymy do rozpuszczenia się i połączenia wszystkich składników. Kiedy karmel będzie gładki, polewamy nim sernik.
* To jest już naprawdę mega słodycz, dla absolutnych wielbicieli słodkości, można więc karmel pominąć :)
Smacznego!
Asia
ps. Inspiracją był przepis ze strony whiteplate.pl
Inspirowane smakiem
Krówki, wiśnie w alkoholu, ser… no niebo w gębie;)