Brak produktów w koszyku
Bezy fiołkowe
Dziś dzielę się z Wami przepisem na bezę, którą uwielbia mój synek Karol. Małe bezy przełożone mascarpone i muśnięte dżemem fiołkowym są pyszne i piękne. Można je dodatkowo podać z jadalnymi kwiatami, można dodać owoce. Można w końcu upiec jedną, dużą bezę. Obowiązuje dowolność w pełnym wymiarze :)
A więcej bezowych inspiracji znajdziecie TU.
BEZY FIOŁKOWE
2015-08-17 11:00:26
na ok. 20 małych bez
- 10 białek
- 440 g cukru
- łyżka mąki ziemniaczanej
- łyżka octu
- 2 łyżki syropu fiołkowego
- 2 serki mascarpone
- 200 ml śmietanki 30%
- 20 łyżeczek dżemu fiołkowego
- kwiaty jadalne (płatki fiołków i inne)
PRZYGOTOWANIE
- Jajka myjemy, wycieramy, starannie oddzielamy białka od żółtek. Białka przekładamy do metalowej miski.
- Zaczynamy mikserem ubijać białka. Najpierw na wolnych obrotach, a kiedy zaczną się pienić zwiększamy obroty i stopniowo (nawet po łyżce) dodajemy cukier.
- Cukier dodajemy partiami, cały czas ubijając białka. Może to potrwać nawet 15-20 minut.
- Piana z ubitych białek powinna być bardzo sztywna i lśniąca. Pod sam koniec dodajemy łyżkę octu i łyżkę mąki ziemniaczanej oraz dwie łyżki syropu z fiołków.
- Przygotowujemy 2 blachy. Rozkładamy na każdej blaszce papier do pieczenia.
- Piekarnik nastawiamy na 120 stopni - termoobieg.
- Łyżką nakładamy porcje ubitej piany, formujemy kształt małych bez. Zachowując ok 1-2 cm odstępy formujemy po ok. 10 bez na jednej blaszce.
- Tak przygotowane dwie blachy z bezami wstawiamy na 30 minut do 120 stopni.
- Po 30 minutach zmniejszamy temperaturę do 100 stopni i suszymy bezy jeszcze 1,5 godziny.
- Co 45 - 60 minut zamieniamy blaszki miejscami. Robimy to szybko i sprawnie, gdyż beza jest wrażliwa na przeciągi.
- Po 2 godzinach wyłączamy piekarnik i zostawiamy w nim bezy na kilka godzin.
- Przed podaniem bez, zimną śmietankę ubijamy na sztywno i dodajemy do niej mascarpone.
- Na każdą bezę nakładamy porcje mascarpone oraz łyżkę konfitury fiołkowej.
- Całość posypujemy płatkami jadalnych kwiatów.
Uwagi
- Masę śmietanowo-mascarponową możemy opcjonalnie dosłodzić cukrem pudrem, ale nie jest to konieczne, ponieważ beza i tak jest bardzo słodka.
- Bezy możemy piec wieczorem i po wyłączeniu piekarnika możemy je zostawić do rana.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Mienta
Jakie piękne! Nie mogę przestać patrzeć :D