Brak produktów w koszyku
Brownie z masłem orzechowym
Pamiętacie Konkurs Electrolux #BakeForSomeone, w którym do wygrania były dwa piekarniki parowe PlusSteam EOA45555OX?
Konkurs wygrała Marzena. Marzena upiekła super pyszne ciasto i podzieliła się nim ze swoim Mężem.
A ja odtworzyłam pyszny, zwycięski wypiek Marzeny dodając nieco swojej inwencji w postaci uroczych, karmelowych kryształków.
Upieczcie to ciacho, jest kosmicznie pyszne!
- 2 tabliczki gorzkiej czekolady
- 150 g masła
- 100 g mąki
- 3/4 szklanki cukru
- 4 jajka
- 250 g mascarpone
- 200 g masła orzechowego
- 200 ml śmietany 30%
- 1 paczka sezamków
- na kryształową posypkę karmelową
- szklanka cukru
- pół łyżeczki soli
- W kąpieli wodnej rozpuszczamy czekoladę, dodajemy masło, lekko studzimy.
- Jajka ubijamy, dodajemy partiami cukier i mąkę.
- Do masy powoli wlewamy czekoladę.
- Spód tortownicy (24 cm) wykładamy pergaminem, wlewamy ciasto.
- Ciasto pieczemy 20 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Wystudzone ciasto kroimy na dwa placki.
- Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy mascarpone, pokruszone sezamki i masło orzechowe.
- Masę chłodzimy.
- Na suchą patelnię wsypujemy cukier. Zostawiamy do rozpuszczenia (na małym ogniu).
- Rozpuszczony cukier wylewamy na arkusz papieru do pieczenia i rozprowadzamy łyżką jak najcieniej, posypujemy solą.
- Kiedy karmel zastygnie przekładamy go do moździerza i tłuczemy.
- Możemy też przykryć drugim arkuszem i rozbić tłuczkiem.
- Blaty brownie przekładamy połową masy.
- Wierzch smarujemy pozostałą masą.
- Tort brownie posypujemy kryształkami karmelu.
Dodaj komentarz