Brak produktów w koszyku
Szaszłyki z kurczaka w sosie z masła orzechowego

To nie pierwszy raz, gdy po powrocie z pracy miałam 30 minut na przygotowanie obiadu.
Takie to czasy, czyste wariactwo. Zakupy robię w biegu, w biegu pędzę do domu i w biegu przy garach stoję. Nie powinno tak być. No ale jest. Więc skoro wariactwo i gonitwa wszędzie, niech chociaż posiłki będą na siedząco.
Ten przepis jest prosty jak konstrukcja cepa. Trzeba oczyszczone piersi zamarynować, a do piersi przygotować sos. Oczywiście, że najlepszy sos jest z domowego masła orzechowego. Jednak ja użyłam masła kupionego w sklepie ekologicznym. Satay z kurczaka to kawałki mięsa nabijanego na patyk jak harmonijka – taka falbanka, lecz możecie też zwyczajnie zrobić szaszłyki. Nazwa naprawdę nie jest ważna. Ważny jest smak :)
Polecam gdzieś w szufladzie czy na półce spiżarni przechowywać słoik takiego masła. A dodatkowo (do marynaty) polecam zawsze mieć pod ręką: sos sojowy, sos teryiaki, inne, dobre sosy orientalne. To w nich najczęściej marynuję piersi kurczaka. To naprawdę dobry sposób na konkretny smak mięsa.
- 4 długie patyczki
- 2 piersi kurczaka
- 6 łyżek sosu sojowego
- 10 łyżek sosu teryiaki
- sól, pieprz, słodka papryka
- 2 ząbki czosnku
- sok z połowy limonki
- olej z orzechów lub oliwa - do posmarowania patelni grillowej
- 4 łyżki masła orzechowego
- mała szalotka (lub cebulka)
- 2 łyżki oleju
- 100 ml śmietanki słodkiej (lub mleka kokosowego)
- sól, pieprz
- dodatkowo ewentualnie mała papryczka chilli
- sok z połowy limonki
- granat
- kolendra (ewentualnie inna ulubiona zielenina)
- Piersi kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z białych błon i kroimy w cieniutkie (0,5 cm paseczki). Kroimy tak dwie piersi, mięso przekładamy do miseczki.
- Do mięsa dodajemy sól, pieprz, paprykę, posiekany czosnek, sos sojowy, sos teryiaki i sok z limonki. Całość mieszamy i odstawiamy na tyle ile się da :)
- Na patelni rozgrzewamy olej, rumienimy szalotkę, dodajemy chili (opcjonalnie) i masło orzechowe.
- Całość mieszamy i podlewamy śmietankę - konkretnie mieszamy do uzyskania konsystencji sosu.
- Jeśli sos będzie zbyt gęsty, możemy dolać więcej śmietanki lub wody.
- Sos doprawiamy solą, pieprzem i sokiem z limonki.
- Aby przygotować szaszłyki z kurczaka (satay) na każdy patyczek nakładamy kurczaka.
- Nabijamy go jak harmonijkę i dokładamy kolejny plaster mięsa.
- Plasterki mięsa nabijamy jeden przy drugim.
- Rozgrzewamy patelnię grillową, smarujemy ją oliwą i grillujemy patyczki z kurczakiem - ok. 3 minut z jednej strony i 2 minut z drugiej.
- Mięso musi być złote i oczywiście upieczone w środku.
- Satay - szaszłyki z kurczaka podajemy na sosie orzechowym z ziarnami granata i kolendrą (lub innym ziołem, sezamem, orzechami itp)


Paulina
Super przepis! Bardzo się cieszę że odkryłam tę stronę!?
Miłego poniedziałku??