Brak produktów w koszyku
Bulgur z pieczoną dynią, granatem i kaczką
Pieczone warzywa to u mnie codzienność. U Pana Ziółko hurtem kupuję kolorowe buraki i marchewki, dynię, kolendrę, jarmuż, topinambur i inne pyszności. Warzywa piekę (buraki bez obierania) i dodaję w tygodniu do kasz, zup, mięs czy sałatek.
Tym razem padło na bulgur, pieczoną dynię i granata. Ale żeby nie było, moje danie nie musi być w wersji wege – dodałam do całości pieczoną pierś kaczki.
Całość związał pyszny sos z oliwy z oliwek, balsamico i soku pomarańczowego. Tak przygotowana kasza świetnie smakuje zarówno na ciepło jak i na zimno. To danie nie tylko smakuje. Ono uwodzi smakiem, zapachem i kolorami. Jest idealnie jesienne.
“Kasza bulgur jest otrzymywana z gotowanych, wysuszonych i gniecionych ziaren pszenicy durum – najbardziej wartościowej odmiany pszenicy. Dietetycy są zgodni, że produkty na bazie pszenicy durum są zdecydowanie zdrowsze niż te na bazie zwykłej pszenicy, gdyż posiadają więcej witamin, pierwiastków mineralnych i innych substancji, które korzystnie wpływają na organizm.
Drobnoziarnistą odmianę najczęściej wykorzystuje się do przyrządzania sałatek, zup i faszerowania warzyw, a średnio- i gruboziarnistą – do wykonania słynnej bliskowschodniej potrawy zwanej pilaw. ” (poradnik.zdrowie.pl)
- *dla 3 osób
- *** 100 g kaszy bulgur
- łyżka masła
- 300 ml wody
- łyżeczka soli
- *** mała dynia
- oliwa z oliwek
- sól morska
- ***2 piersi kaczki
- sól, pieprz
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka konfitury pomarańczowej
- 1 łyżeczka świeżo startego imbiru
- ***garść kolendry
- granat
- ***oliwa z oliwek
- sok z polowy pomarańczy
- łyżka miodu
- 3 łyżki octu balsamicznego
- ***sól i pierz do smaku
- ***KACZKA - piersi kaczki myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Skórę kaczki delikatnie nacinamy nożem (uważamy by nie naciąć mięsa). Kaczkę nacieramy sosem sojowym, świeżym imbirem i konfiturą z pomarańczy. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy w chłodne miejsce do czasu upieczenia dyni.
- ***DYNIA - jeśli mamy dynię Hokkaido, nie obieramy jej. Inny rodzaj dyni obieramy. Dynię kroimy na niewielkie kawałki, usuwamy pestki, skraplamy oliwą z oliwek, oprószamy solą i pieczemy godzinę w 200 stopniach. Po upieczeniu, kroimy dynię na mniejsze kawałki
- ***KASZA - kaszę bulgur przesypujemy na sitko, dokładnie płuczemy pod bieżącą wodą. W garnku rozpuszczamy masło, przesmażamy na nim kaszę (3-4 minuty), zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia.
- ***Po upieczeniu dyni zajmujemy się kaczką. Piersi kaczki kładziemy na patelnię skórą do dołu i smażymy ok. 8 minut. Następnie przewracamy kaczkę na drugą stronę i smażymy jeszcze dwie minuty. Tak obsmażoną kaczkę przekładamy do naczynia żaroodpornego, solimy i pieprzymy i wstawiamy do rozgrzanego do 175 stopni piekarnika na ok. 10 - 15 minut (w zależności od grubości filetów). Po tym czasie wyjmujemy kaczkę z piekarnika, przykrywamy ją folią i dajemy jej odpocząć ok. 5 minut.
- ***SOS - oliwę z oliwek mieszamy z sokiem z pomarańczy, miodem i octem balsamicznym.
- ***Kaszę bulgur przed podaniem możemy podsmażyć na maśle. Kaszę mieszamy z posiekaną kolendrą. Dodajemy do niej kawałki upieczonej dyni, ziarna granatu oraz pociętą w cienkie paski pierś kaczki. Całość polewamy sosem.
- Smacznego :)
- Asia
- Wegetarianie zapominają o kaczce i jedzą bulgur z kolendrą, pieczoną dynia i granatem :)
Dodaj komentarz