Brak produktów w koszyku
Pieczony bakłażan z tahini, granatem i kolendrą
Jeśli kochacie bakłażany oraz ich smak po upieczeniu, jeśli uwielbiacie ziarna granatu, a kolendrę dodajecie do wszystkiego, ten przepis jest dla Was.
Pieczony bakłażan z zimny, gęstym, greckim jogurtem połączonym z pastą sezamową oraz z granatem i kolendrą to przekąskowe arcydzieło. Zróbcie koniecznie :)
PIECZONY BAKŁAŻAN Z SOSEM TAHINI, GRANATEM I KOLENDRĄ
2014-09-27 08:50:37
PRZYGOTOWANIE
20 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
50 min
SKŁADNIKI
- *dla dwóch osób
- dwa bakłażany
- oliwa z oliwek
- sól morska
sos
- jogurt grecki – 200 ml
- łyżka tahini
- ząbek czosnku
- sól, pieprz
- łyżeczka soku z cytryny
dodatki
- granat
- garść kolendry
- oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
- Bakłażany myjemy, przecinamy wzdłuż na pół.
- Bakłażany nacieramy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską.
- Bakłażany pieczemy ok. 20-30 minut w 200 stopniach – powinny być miękkie i upieczone na brązowo.
- Jogurt mieszamy z tahini, wyciśniętym czosnkiem, solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
- Z granatu wydobywamy pestki. Możemy przeciąć go na pół i nad naczyniem uderzać w niego łyżką. Ziarna same wylecą.
- Upieczonego bakłażana polewamy sosem. Dodajemy ziarna granatu i kolendrę.
- Całość polewamy oliwą z oliwek i ewentualnie oprószamy solą do smaku.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Aga
Super! :)