Brak produktów w koszyku
BUŁKI DO BURGERÓW
Pachnące masłem, bardzo łatwe do przygotowania bułki do burgerów były tak pyszne, że podjadaliśmy je nawet z masłem i miodem. I prawda to, że domowe pieczywo przygotowane z sercem dobrze smakuje nawet na drugi dzień.
Z tego przepisu upieczecie 6 sporych bułek. Możecie je posypać grubą sola i ziołami, sezamem lub czarnuszką.
BUŁKI DO BURGERÓW
2015-03-03 20:06:58
na 6 bułek
- 500 g mąki pszennej
- 25 g drożdży świeżych
- 300 ml lekko ciepłej wody
- 35 g miękkiego masła
- 10 g soli
- 1 żółtko do posmarowania bułek
- ziarna do posypania - sezam, czarnuszka
PRZYGOTOWANIE
- Do miski miksera wrzucamy składniki: mąkę, wodę, sól, drożdże i masło.
- Wyrabiamy ciasto ok. 5 minut na wolnych obrotach,a następnie zwiększamy obroty i wyrabiamy ciasto kolejne 5-8 minut.
- Po tym czasie odstawiamy ciasto na 30 minut do wyrośnięcia.
- Po 30 minutach formujemy z ciasta 6 kul. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
- Żółtko roztrzepujemy, smarujemy nim wierzch każdej bułki. Bułki posypujemy ziarnami.
- Ponownie zostawiamy bułki do wyrośnięcia, tym razem na 45 minut (w ciepłym miejscu).
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Bułki pieczemy 15 minut.
Adapted from "Burgery, hot-dogi i bajgle" Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel
Adapted from "Burgery, hot-dogi i bajgle" Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz