Brak produktów w koszyku
DOMOWY BURGER
DOMOWY BURGER – a dokładnie… uwaga, bo będzie pysznie:
*domowe bułki, sos majonezowy z chilli, sałata, wołowy kotlet ze szczyptą kuminu i kolendry, karmelizowana w winie cebula, rozpływający się ser, chrupiąca szynka, pomidor, ogórek
oraz
*sałatka z roszponki, granatu i pomarańczy z sosem z oliwy z oliwek, miodu, kolendry i soku z pomarańczy
oraz
*domowe frytki.
Mnóstwo tego, smaki super, bo kumin, bo kolendra, bo cebulka… długo duszona, pachnąca winem i balsamico.
O tym co jak i z czym opowiedział mi Wiktor z GastroMachiny. Sami spójrzcie na Jego smakołyki:
https://www.facebook.com/gastromachina/photos_stream
Ale po kolei:
Domowe bułki do burgerów upieczecie z TEGO przepisu.
Domowe frytki sprawnie usmażycie posiłkując się przepisem TYM.
- 4-5 cebul czerwonych
- 5 łyżek oliwy z oliwek
- 5 łyżek octu balsamicznego
- 5 łyżek brązowego cukru
- 1 łyżka miodu
- 200 ml wina
- Cebulę obieramy, kroimy w cienkie piórka.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy cebulę.
- Dodajemy cukier, mieszamy.
- Dodajemy ocet balsamiczny i wino.
- Mieszamy całość, trzymamy na małym ogniu ok 45 minut do godziny.
- Cebula będzie miękka, a z wina, octu i cukru otrzymamy gęsty sos.
- Podczas duszenia całość mieszamy co jakiś czas. Jeśli płyny odparują, cebulę ponownie możemy podlać winem i octem balsamicznym oraz dosłodzić cukrem brązowym - do otrzymania pożądanej konsystencji.
- Przepis na tę konfiturę z cebuli jest bardzo prosty. Tak naprawdę ilość octu balsamicznego, wina i brązowego cukru/miodu powinna równoważyć się według Waszego smaku.
- Całość podlewamy i mieszamy aż do uzyskania konsystencji konfitury.
- 150 g zmielonej wołowiny (np. antrykot)
- szczypta kuminu
- szczypta kolendry
- łyżeczka musztardy
- 1 ogórek konserwowy pokrojony w malutką kostkę
- sól, pieprz
- bułka
- łyżka majonezu
- łyżeczka pasty chilli
- sałata
- dwie łyżki konfitury z karmelizowanej w winie cebuli
- 2 plastry sera cheddar (lub camembert)
- 2 plastry boczku
- plaster pomidora i marynowanego ogórka
- Mięso na burgera dobrze wyrabiamy dłonią kilka minut. Dodajemy szczyptę kuminu i kolendry, łyżeczkę musztardy, ogórka pokrojonego w drobną kostkę, formujemy dowolny kształt.
- Bułki podgrzewamy, smarujemy majonezem, nakładamy łyżeczkę chilli.
- Patelnię grillową rozgrzewamy. Smażymy burgera 3 minuty z każdej strony. Po przewróceniu na drugą stronę, solimy go i doprawiamy pieprzem. Nakładamy na niego ser.
- Grillujemy plastry boczku aż staną się chrupiące.
- Na bułkę posmarowaną sosem nakładamy: sałatę, burgera z serem, plastry boczku, karmelizowaną cebulę oraz pomidora i ogórka.
- Drugą część bułki również smarujemy majonezem i łyżeczką pastą chilli.
- Składamy burgera, możemy wbić w niego ozdobny patyczek.
- Pomysł na dodanie ogórka do mięsa miała Dorotka Herman, jest super! dzięki :)
- roszponka
- świeża kolendra
- ziarna granatu
- pomarańcza
- sos: 4 łyżki oliwy z oliwek, 2 łyżki soku z pomarańczy, 1 łyżka miodu
- Sos przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki.
- Roszponkę mieszamy z sosem.
- Dodajemy granat i kawałki pomarańczy bez skórki i błonek.
bryssska
nie ma jak domowa produkcja i przynajmniej wiemy co jemy;
zapraszam na http://magicznakuchnia.blox.pl/html