Brak produktów w koszyku
Chleb bananowy

Chleb bananowy zaskoczył mnie kolorem i smakiem. Jest pięknie brązowy za sprawą mąki orkiszowej, bananów i brązowego cukru. Charakteru dodają mu również cynamon, orzechy i olej kokosowy. Jeśli chodzi o przygotowanie, to banał. Mieszamy ze sobą wszystkie składniki i pieczemy w odpowiedniej foremce. Upieczcie chleb bananowy, zaspokoi głód i pragnienie na słodkie. Szkoda tylko, że smutków nie przegania :)
- 1 jajko
- 3 dojrzałe banany
- 1/3 szklanki oleju kokosowego
- trochę mniej niż pół szklanki brązowego cukru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 łyżka cynamonu
- 1,5 szklanki mąki orkiszowej
- dodatkowo: 1 banan + garść orzechów włoskich
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Banany obieramy i rozdrabniamy widelcem. Wkładamy do miski miksera.
- Dodajemy jajko, miksujemy.
- Dodajemy rozpuszczony olej kokosowy oraz cukier - miksujemy.
- Dodajemy sodę, sól, cynamon - miksujemy i stopniowo dodajemy mąkę.
- Ciasto miksujemy na gładką masę.
- Blaszkę prostokątną o wymiarach ok. 11x26 cm wykładamy papierem do pieczenia.
- Wylewamy połowę ciasta. Na wierzchu układamy kilka plasterków banana.
- Wylewamy pozostałe ciasto. Na wierzchu ciasta ponownie układamy plastry banana. Dodajemy również posiekane orzechy włoskie.
- Chlebek pieczemy 50 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu wyjmujemy chlebek z foremki i pozostawiamy do ostygnięcia.



Magdalena
A czy olej kokosowy można zastąpić czymś innym? Nie wiem? Masłem? ;)