Brak produktów w koszyku
Ciasto jogurtowe z kajmakiem i jabłkami
Dziś zapraszam po przepis na obłędne ciasto jogurtowe z kajmakiem, jabłuszkiem i orzechami.
Ciasto jest dziecinnie proste do przygotowania, a dodatki (kajmak, jabłka, orzechy) to kwestia smaku.
Ciasto jogurtowe jest lekkie, ciut mokre. Skrywa dodany przed pieczeniem kajmak, a kwaśne papierówki idealnie komponują się z całą resztą.
Przepis dostałam od Dany, która na upieczone ciasto nakłada galaretkę z całymi owocami. Jest pysznie! :)
- 150g jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek kajmaku (masy krówkowej)
- 3 jabłka Antonówki
- garść orzechów (włoskich, brazylijskich lub laskowych)
- cukier puder - do oprószenia po upieczeniu
- masło + bułka tarta - do posmarowania i oprószenia formy
- forma o średnicy ok. 25 cm
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
- Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dodajemy jajka, olej oraz jogurt i miksujemy całość na gładką masę.
- Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Do formy wylewamy ciasto.
- Na ciasto nakładamy masę kajmakową - po łyżeczce i delikatnie rozprowadzamy, może być niedbale.
- Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
- Jabłka kroimy w półksiężyce - układamy na kajmaku.
- Na koniec całe ciasto posypujemy orzechami.
- Ciasto pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
- Bardzo dziękuję mojej kochanej siostrze Ewie za pomoc!
- To było bardzo pyszne i śmiechowe ciasto jogurtowe :)
- <3
Lena
świetne jest to ciasto, aż ślinka cieknie :)