Ciasto jogurtowe z kajmakiem i jabłkami

Ciasto-jogurtowe

Dziś zapraszam po przepis na obłędne ciasto jogurtowe z kajmakiem, jabłuszkiem i orzechami.

Ciasto jest dziecinnie proste do przygotowania, a dodatki (kajmak, jabłka, orzechy) to kwestia smaku.

Ciasto jogurtowe jest lekkie, ciut mokre. Skrywa dodany przed pieczeniem kajmak, a kwaśne papierówki idealnie komponują się z całą resztą.

Przepis dostałam od Dany, która na upieczone ciasto nakłada galaretkę z całymi owocami. Jest pysznie! :)

CIASTO JOGURTOWE Z KAJMAKIEM, JABŁUSZKAMI I ORZECHAMI
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
45 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
*ciasto
  1. 150g jogurtu naturalnego
  2. 2/3 szklanki oleju
  3. 2 szklanki mąki pszennej
  4. 1 szklanka cukru
  5. 4 jajka
  6. 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  7. szczypta soli
*dodatkowo
  1. 5 łyżek kajmaku (masy krówkowej)
  2. 3 jabłka Antonówki
  3. garść orzechów (włoskich, brazylijskich lub laskowych)
  4. cukier puder - do oprószenia po upieczeniu
  5. masło + bułka tarta - do posmarowania i oprószenia formy
  6. forma o średnicy ok. 25 cm
PRZYGOTOWANIE
  1. Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
  2. Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
  3. Dodajemy jajka, olej oraz jogurt i miksujemy całość na gładką masę.
  4. Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  5. Do formy wylewamy ciasto.
  6. Na ciasto nakładamy masę kajmakową - po łyżeczce i delikatnie rozprowadzamy, może być niedbale.
  7. Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
  8. Jabłka kroimy w półksiężyce - układamy na kajmaku.
  9. Na koniec całe ciasto posypujemy orzechami.
  10. Ciasto pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
  11. Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
Uwagi
  1. Bardzo dziękuję mojej kochanej siostrze Ewie za pomoc!
  2. To było bardzo pyszne i śmiechowe ciasto jogurtowe :)
  3. <3
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Antonówka Antonówka. Antonówka-z-Rościna ciasto-jogurtowe-z-jabłkami ciasto-jogurtowe-z-kajmakiem Ewa-i-ciasto-jogurtowe Ewa Ewcia

12 Comments

  • Lena

    świetne jest to ciasto, aż ślinka cieknie :)

  • gin

    Jabłka, kajmak, orzechy… Musiało smakować obłędnie :)

  • Olga

    Niestety po 45 min. pieczenia ciasto jest nadal surowe w środku, a robiłam wszystko według przepisu. Próbuję dopiec i zobaczmy co z tego będzie :-/

    • Joanna

      Bardzo dziwne, piekę to ciasto bardzo często. A Moja Teściowa jeszcze częściej :) 45 minut w 180 stopniach to max. Proszę dać znaź jak poszło, czekam na wieści. I trzymam kciuki!

      • Olga

        To chyba wina tego, że dałam więcej kajmaku. Całą puszkę, a nie 5 łyżek… Gapa ze mnie, ale takie są uroki gotowania z jęczącym dwulatkiem pod nogami :) niedopatrzenie. W każdym razie nie poddam sie tak łatwo i zrobię je po raz kolejny. I tak wyszło super tylko gdy przestygło musiałam obrócić je do góry dnem i wyciąć przypaloną część. Połączenie jabłek orzechów i kajmaku nie może niesmakować :) pozdrawiam

  • fibula

    Skusiłaś. Zrobię jutro. :-)

  • Bożena

    Odkąd trafiłam na ten przepis latem zeszłego roku piekłam je wielokrotnie, w różnych wersjach. Z porzeczkami, ze śliwkami, z gruszkami i dodatkiem kakao. Mojej rodzinie najbardziej smakuje ciasto w wersji podstawowej z dużą ilością jabłek i orzechów, obowiązkowo z kruszonką u góry. Ja dodaję jeszcze zapach śmietankowy lub cytrynowy a ciasto zazwyczaj robię z podwójnej porcji i piekę 60 minut. Ciasto długo zachowuje świeżość. Gorąco polecam ten przepis :).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.