Dziś zapraszam po przepis na obłędne ciasto jogurtowe z kajmakiem, jabłuszkiem i orzechami.
Ciasto jest dziecinnie proste do przygotowania, a dodatki (kajmak, jabłka, orzechy) to kwestia smaku.
Ciasto jogurtowe jest lekkie, ciut mokre. Skrywa dodany przed pieczeniem kajmak, a kwaśne papierówki idealnie komponują się z całą resztą.
Przepis dostałam od Dany, która na upieczone ciasto nakłada galaretkę z całymi owocami. Jest pysznie! :)
- 150g jogurtu naturalnego
- 2/3 szklanki oleju
- 2 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru
- 4 jajka
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- 5 łyżek kajmaku (masy krówkowej)
- 3 jabłka Antonówki
- garść orzechów (włoskich, brazylijskich lub laskowych)
- cukier puder - do oprószenia po upieczeniu
- masło + bułka tarta - do posmarowania i oprószenia formy
- forma o średnicy ok. 25 cm
- Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni (góra-dół).
- Do naczynia wsypujemy mąkę, cukier, szczyptę soli i 3 łyżeczki proszku do pieczenia.
- Dodajemy jajka, olej oraz jogurt i miksujemy całość na gładką masę.
- Formę smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Do formy wylewamy ciasto.
- Na ciasto nakładamy masę kajmakową - po łyżeczce i delikatnie rozprowadzamy, może być niedbale.
- Jabłka myjemy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne.
- Jabłka kroimy w półksiężyce - układamy na kajmaku.
- Na koniec całe ciasto posypujemy orzechami.
- Ciasto pieczemy ok. 45 minut w 180 stopniach.
- Po upieczeniu ciasto oprószamy cukrem pudrem.
- Bardzo dziękuję mojej kochanej siostrze Ewie za pomoc!
- To było bardzo pyszne i śmiechowe ciasto jogurtowe :)
- <3








świetne jest to ciasto, aż ślinka cieknie :)
dziękuję :)
Jabłka, kajmak, orzechy… Musiało smakować obłędnie :)
Niestety po 45 min. pieczenia ciasto jest nadal surowe w środku, a robiłam wszystko według przepisu. Próbuję dopiec i zobaczmy co z tego będzie :-/
Bardzo dziwne, piekę to ciasto bardzo często. A Moja Teściowa jeszcze częściej :) 45 minut w 180 stopniach to max. Proszę dać znaź jak poszło, czekam na wieści. I trzymam kciuki!
To chyba wina tego, że dałam więcej kajmaku. Całą puszkę, a nie 5 łyżek… Gapa ze mnie, ale takie są uroki gotowania z jęczącym dwulatkiem pod nogami :) niedopatrzenie. W każdym razie nie poddam sie tak łatwo i zrobię je po raz kolejny. I tak wyszło super tylko gdy przestygło musiałam obrócić je do góry dnem i wyciąć przypaloną część. Połączenie jabłek orzechów i kajmaku nie może niesmakować :) pozdrawiam
To mogło byc przez ilość kajmaku… Trzymam kciuki i przesyłam pozdrowienia :)
Skusiłaś. Zrobię jutro. :-)
i jak poszło?
:)
Poszło… szybko (i robienie, i jedzenie ;-) ). Dziś u mnie wersja z rabarbarem – właśnie się piecze. :-)
Odkąd trafiłam na ten przepis latem zeszłego roku piekłam je wielokrotnie, w różnych wersjach. Z porzeczkami, ze śliwkami, z gruszkami i dodatkiem kakao. Mojej rodzinie najbardziej smakuje ciasto w wersji podstawowej z dużą ilością jabłek i orzechów, obowiązkowo z kruszonką u góry. Ja dodaję jeszcze zapach śmietankowy lub cytrynowy a ciasto zazwyczaj robię z podwójnej porcji i piekę 60 minut. Ciasto długo zachowuje świeżość. Gorąco polecam ten przepis :).
Cudowne połączenia i sposoby na szybką słodkość :) Dziękuję za komentarz :)