Brak produktów w koszyku
Sałatka amerykańska Wioli

Dziś przedstawiam przepis na sałatkę z kurczakiem, żurawiną suszoną i selerem naciowym. Jest w niej samo zdrowie. Są owoce, są warzywa, jest mięso, są orzechy! To sałatka IDEALNA – na kolację (podana w małych szklankach), przyjęcia czy też spakowana do szkoły.
Przepis dostałam od Wioli. Wiola dostała przepis od Cioci z Ameryki, a ja dzielę się z Wami tym przepisem, bo w sałatce od wielu lat jestem zakochana.
- SKŁADNIKI: (dla 3 osób)
- 1 pierś kurczaka - 2 ząbki czosnku, sól, zioła - np. tymianek, rozmaryn itp, oliwa z oliwek
- 3 łodygi selera naciowego - jeśli ktoś nie lubi selera, można zastąpić go ogórkiem
- 1/3 ogórka zielonego
- solidna garść żurawiny suszonej
- garść orzechów włoskich
- SOS - jogurt naturalny (200 ml), łyżka majonezu, sól, pieprz
- Pierś kurczaka dokładnie myjemy, odcinamy białe błonki, solimy, nacieramy posiekanym czosnkiem oraz ziołami i oliwą.
- Grillujemy na patelni grillowej lub smażymy na zwykłej.
- Kiedy mięso nie będzie gorące, kroimy je w kostkę i wrzucamy do miski.
- Dodajemy pokrojony na małe kawałki seler naciowy.
- Tak samo kroimy ogórka.
- Siekamy żurawinę oraz orzechy włoskie (możemy je wcześniej uprażyć na suchej patelni).
- SOS: jogurt naturalny mieszamy z majonezem oraz przyprawami (sól, pieprz).
- Jeśli mamy ochotę, możemy do sosu dodać wyciśnięty ząbek czosnku.
- Mieszamy wszystkie składniki razem i podajemy sałatkę.
Dodaj komentarz