Brak produktów w koszyku
Clafoutis z jagodami i żurawiną
Clafoutis to pyszna propozycja zarówno śniadaniowa jak i podwieczorkowa.
Clafoutis jest podobne do pieczonego naleśnika. Od zwykłych naleśników różni się tym, że ubijamy białka na puszystą pianę, dzięki czemu clafoutis pięknie rośnie podczas pieczenia. Właśnie… Podczas pieczenia, a nie smażenia. Bo przecież normalne naleśniki smażmy na patelni. Clafoutis natomiast zapiekamy – w naczyniu żaroodpornym lub małych naczynkach, kokilkach.
Tradycyjne clafoutis piecze się z wiśniami. Czytałam kiedyś, że dawno, temu używano wiśni wraz z pestkami, a to dlatego, że podczas drylowania z wiśni ucieka nam bardzo dużo soku. Zapiekano więc pod ciastem całe wiśnie.
Moje pierwsze clafouits było z wiśniami drylowanymi. Kolejne były z różnymi owocami. Dzisiejsze jest z jagodami i żurawiną.
Możecie użyć dowolnych owoców (również mrożonych), z mąką również możecie eksperymentować. W podstawowym przepisie jest mąką pszenna. Aby jednak było ciut zdrowiej, możemy wymieszać mąkę pszenną z mąką żytnią.
Polecam ten przepis, jest tak łatwy jak muffiny , dodatkowo pięknie wygląda i wspaniale smakuje.
- 2 jajka
- szczypta soli
- 100 g mąki pszennej
- 175 ml mleka
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 60 g cukru
- masło – do posmarowania foremek
- kubek owoców – jagody, żurawina
- cukier puder – do oprószenia clafoutis po upieczeniu
- konfitury – do podania po upieczeniu
- Jajka myjemy, oddzielamy białka od żółtek.
- Białka wraz ze szczyptą soli ubijamy na sztywną pianę, dodajemy żółtka, cukier, mleko, ekstrakt waniliowy i delikatnie miksujemy całość.
- Kokilki lub formę do zapiekania smarujemy masłem. Możemy oprószyć bułką tartą.
- Na spód foremek dajemy owoce, całość zalewamy ciastem i pieczemy ok. 40 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni.
- Jeśli wierzch zacznie zbyt szybko się rumienić, przykrywamy całość folią aluminiową i dopiekamy.
- Po upieczeniu clafoutis posypujemy cukrem pudrem, możemy podać z konfiturą lub ubitą śmietanką.
- Smacznego!
- Asia
- Przepis na clafoutis dostałam od mojej lektorki j. francuskiego Doroty. Dziękuję!
Asia
A ile kokilek z tej porcji wychodzi?