Brak produktów w koszyku
Zupa krem z pieczonej papryki
Ze wszystkich warzyw lubię najbardziej te pieczone. Pieczone buraki, pieczona dynia czy pieczona papryka sprawiają, że smak wydaje się aksamitniejszy i bardziej ujarzmiony. Zupa krem z pieczonej papryki oprócz cudownego koloru ma jeszcze wspaniały aromat. Najwięcej pracy jest z obieraniem papryki, ale gdy po upieczeniu zamkniemy ją szczelnie w woreczku lub umieścimy w ganrku i przykryjemy folią, skórka po kilkunastu minutach sama zacznie odchodzić.
Do tego kremu świetnie pasują zioła, czosnkowe grzanki i np. twardy ser – może feta.
Pozdrowienia, A.
- 5 czerwonych papryk
- 4 ząbki czosnku
- cebula
- oliwa z oliwek
- ok. 1 l bulionu
- sól, świeżo mielony pieprz
- Paprykę myjemy, nacinamy u góry i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym.
- Tak ułożone papryki skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na ok. 30-40 minut. Skórki papryk powinny zbrązowieć.
- Po upieczeniu papryki (możemy każdą osobno) wkładamy do worka foliowego na ok. 15 minut. ***
- Po tym czasie wyjmujemy papryki z worka i ściągamy z nich skórkę. Powinna sama ładnie schodzić.
- Na oliwie podsmażamy posiekany czosnek i pokrojoną w kostkę cebulę – aż cebula zmięknie, a czosnek zacznie pachnieć. Dodajemy papryki, mieszamy całość.
- Wlewamy bulion i gotujemy na małym ogniu ok. 10 minut.
- Po tym czasie miksujemy zupę na gładko i doprawiamy do smaku.
- Podajemy z grzankami, kroplami dobrej oliwy i ziołami.
- *** Po upieczeniu papryki możemy włożyć do worka foliowego, a możemy również przykryć naczynie folią i zaczekać aż papryki ostygną. Skórka powinna zmięknąć i sama odchodzić.
- **** Wykorzystuję pomysł z workami i nigdy żaden się nie stopił. Jeśli jednak macie wątpliwości czy obawy, wykorzystajcie pomysł na przykrycie naczynie folią.
Katalog Smaków
Witaj! Jesteśmy zbiorem blogów kulinarnych, promującym przepisy blogerów. Dołączyło do nas już prawie 1000 blogerów, a ich przepisy zostały wyświetlone prawie 16 milionów razy! Miło by nam było, jeśli zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków. Serdecznie zapraszamy do rejestracji na : http://www.katalogsmakow.pl Pozdrawiamy!