Brak produktów w koszyku
Domowy chleb na zakwasie
Domowy chleb na zakwasie powinien nazywać się chlebem Kasi Golec. To Kasia najczęściej wypieka ten pyszny chleb i po sąsiedzku nas nim karmi :)
To od Kasi dostałam zakwas na ten chleb i przepis, który jest najprostszy na świecie.
Zakwas do Kasi przyjechał z Olsztyna – od Basi Błaszczak. Obiecałam już sobie dbać o niego jak o własne dziecko. Dziewczyny, wielkie dzięki!
Sprawa z wypiekiem domowego chleba jest prosta. Jeśli już mamy zakwas, wystarczy zmieszać go z mąką (np. żytnią, pszenną, pszenną razową itp itd), wodą, solą i ulubionymi dodatkami. O tym co dalej, przeczytacie poniżej. I radzę zachować ten przepis, bo jest najpyszniejszy i najlepszy!
:)
- 2 foremki do wypieku chleba
- zakwas (ok. 250-300 ml)
- 1 kg mąki (np. pszenno-razowej)
- 1 l ciepłej wody
- łyżka soli (do smaku)
- dowolne dodatki - np. 3/4 szklanki siemienia lnianego + 3/4 szklanki ziaren słonecznika
- lub
- 3/4 szklanki orzechów włoskich i 3/4 szklanki rodzynek
- lub
- 3/4 szklanki żurawiny suszonej i 3/4 szklanki słonecznika
- lub 3/4 szklanki płatków owsianych i 3/4 szklanki pestek z dynii
- olej - do posmarowania blaszek
- Ciasto przygotowujemy wieczorem.
- Blaszki smarujemy oliwą i oprószamy pestkami lub innymi ziarnami.
- Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, lekko ciepłą wodę, sól i ulubione dodatki.
- Wyrabiamy ciasto na gładką masę - łyżką, ok. 5-10 minut.
- ODKŁADAMY CZĘŚĆ ZAKWASU DO SŁOIKA NA NASTĘPNY WYPIEK.
- Wyrobione ciasto przekładamy do foremek i wstawiamy do zimnego piekarnika na całą noc.
- Przez noc ciasto urośnie.
- Rano nie wyjmujemy blaszek.
- Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i pieczemy chleb przez godzinę.
- Zakwas musi zacząć pracować, dlatego ciasto powinno spędzić w spokoju kilka godzin.
- Dodatki to kwestia wyobraźni - od płatków owsianych po suszone pomidory i oliwki.
- "Przepis na zakwas przesłali mi Ewa i Tomek Zajdel i pochodzi ze strony "Pracownia Wypieków"
- dziękuję :)
- ZAKWAS NA CHLEB
- godzina: 8:00
- 200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)
- Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu. Powstanie bardzo gęsta pasta.
- Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.
- Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo
- składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.
- 100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)
- 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 100 g wody (1/2 szklanki)
- Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C.
- 100 g mikstury z dnia 2 (niepełne 1/2 szklanki)
- 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 100 g wody (1/2 szklanki)
- Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
- 12 godzin później, godz. 20:00
- 100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)
- 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
- 100 g wody (1/2 szklanki)
- Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
- Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.
- Dnia 5 zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
- 
- 
Spradka
To jeszcze poproszę o przepis na zakwas :) Pozdrawiam.