Domowy chleb na zakwasie

domowy chleb na zakwasie z ziarnami

Domowy chleb na zakwasie powinien nazywać się chlebem Kasi Golec. To Kasia najczęściej wypieka ten pyszny chleb i po sąsiedzku nas nim karmi :)

To od Kasi dostałam zakwas na ten chleb i przepis, który jest najprostszy na świecie.

Zakwas do Kasi przyjechał z Olsztyna – od Basi Błaszczak. Obiecałam już sobie dbać o niego jak o własne dziecko. Dziewczyny, wielkie dzięki!

Sprawa z wypiekiem domowego chleba jest prosta. Jeśli już mamy zakwas, wystarczy zmieszać go z mąką (np. żytnią, pszenną, pszenną razową itp itd), wodą, solą i ulubionymi dodatkami. O tym co dalej, przeczytacie poniżej. I radzę zachować ten przepis, bo jest najpyszniejszy i najlepszy!

:)

DOMOWY CHLEB NA ZAKWASIE
Napisz recenzję
Drukuj
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 15 min
PRZYGOTOWANIE
15 min
GOTOWANIE
1 hr
CAŁKOWITY CZAS
1 hr 15 min
SKŁADNIKI
  1. 2 foremki do wypieku chleba
  2. zakwas (ok. 250-300 ml)
  3. 1 kg mąki (np. pszenno-razowej)
  4. 1 l ciepłej wody
  5. łyżka soli (do smaku)
  6. dowolne dodatki - np. 3/4 szklanki siemienia lnianego + 3/4 szklanki ziaren słonecznika
  7. lub
  8. 3/4 szklanki orzechów włoskich i 3/4 szklanki rodzynek
  9. lub
  10. 3/4 szklanki żurawiny suszonej i 3/4 szklanki słonecznika
  11. lub 3/4 szklanki płatków owsianych i 3/4 szklanki pestek z dynii
  12. olej - do posmarowania blaszek
PRZYGOTOWANIE
  1. Ciasto przygotowujemy wieczorem.
  2. Blaszki smarujemy oliwą i oprószamy pestkami lub innymi ziarnami.
  3. Do dużej miski wsypujemy mąkę, dodajemy zakwas, lekko ciepłą wodę, sól i ulubione dodatki.
  4. Wyrabiamy ciasto na gładką masę - łyżką, ok. 5-10 minut.
  5. ODKŁADAMY CZĘŚĆ ZAKWASU DO SŁOIKA NA NASTĘPNY WYPIEK.
  6. Wyrobione ciasto przekładamy do foremek i wstawiamy do zimnego piekarnika na całą noc.
  7. Przez noc ciasto urośnie.
  8. Rano nie wyjmujemy blaszek.
  9. Nastawiamy piekarnik na 190 stopni i pieczemy chleb przez godzinę.
Uwagi
  1. Zakwas musi zacząć pracować, dlatego ciasto powinno spędzić w spokoju kilka godzin.
  2. Dodatki to kwestia wyobraźni - od płatków owsianych po suszone pomidory i oliwki.
  3. "Przepis na zakwas przesłali mi Ewa i Tomek Zajdel i pochodzi ze strony "Pracownia Wypieków"
  4. dziękuję :)
  5. ZAKWAS NA CHLEB
Dzień 1
  1. godzina: 8:00
  2. 200 g mąki żytniej razowej (użyłam świeżo mielonej mąki, która u mnie miała objętość 2 szklanek)
  3. Mąkę wymieszać z wodą w szklanym naczyniu. Powstanie bardzo gęsta pasta.
  4. Należy odstawić ją na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C - np. przy ciepłym kaloryferze.
  5. Hamelman do produkcji zakwasu zaleca użycie mąki żytniej razowej, ze względu na bogactwo
  6. składników odżywczych, jakie się w niej znajduje.
Dzień 2
24 h póżniej, godz. 8:00
  1. 100 g mikstury z dnia poprzedniego (niepełne 1/2 szklanki)
  2. 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
  3. 100 g wody (1/2 szklanki)
  4. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić na 24 godziny w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 3
24 h później, godz: 8:00
  1. 100 g mikstury z dnia 2 (niepełne 1/2 szklanki)
  2. 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
  3. 100 g wody (1/2 szklanki)
  4. Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 3
  1. 12 godzin później, godz. 20:00
  2. 100 g mikstury z dnia 3 (niepełne 1/2 szklanki)
  3. 100 g mąki żytniej razowej (1 szklanka)
  4. 100 g wody (1/2 szklanki)
  5. Wymieszać, przykryć folią plastikową. Odstawić na 12 godzin w temperaturze 24-27 st C.
Dzień 4
  1. Powtarzać karmienie zakwasu jak w dniu 3 - czyli rano i wieczorem, w odstępach 12 godzinnych.
  2. Dnia 5 zakwas jest gotowy do upieczenia chleba.
Adapted from Kasia Golec
Adapted from Kasia Golec
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

6 Komentarz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.