Grillowane krewetki w szynce parmeńskiej

grillowane krewetki w szynce parmeńskiej

Skoro był już dziś dziecięcy przepis na Karolkową Lemoniadę Cytrynową, czas na coś pysznego dla dorosłych.

Tym lepiej się składa, bo za dni kilka długi weekend, a za oknem piękne słońce. Czas więc rozpalić grilla (lub solidnie rozgrzać dobrą patelnię grillową) i raczyć się pysznościami. A jedną z nich są grillowane krewetki otulone cienkimi plastrami szynki (parmeńskiej lub szwarzwaldzkiej). Przekąska jest pyszna, bardzo aromatyczna i do przygotowania w minut kilka. Dodatkowo całość można oprószyć świeżą, posiekaną kolendrą i skropić dobrą oliwą. 

Do krewetek idealnie pasuje białe wino :)

 

GRILLOWANE KREWETKI W SZYNCE PARMEŃSKIEJ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. krewetki tygrysie
  2. szynka parmeńska (lub plastry szwarcwaldzkiej, pół plastra na 1 krewetkę)
  3. świeża kolendra
  4. dobra oliwa z oliwek
PRZYGOTOWANIE
  1. Jeśli mamy krewetki surowe (szare) w łupinkach - myjemy je, oczyszczamy z łupinek, usuwamy jelito (nacinamy ją wzdłuż i wyjmujemy czarną nitkę), możemy zostawić ogonek.
  2. Krewetkę zawijamy w plaster szynki (plaster szynki możemy przeciąż wzdłuż na pół).
  3. Rozgrzewamy patelnię. Układamy na niej przygotowane krewetki.
  4. Krewetki grillujemy po ok. 1 min z każdej strony.
  5. Gotowe krewetki zdejmujemy z patelni, oprószamy świeżą, siekaną kolendrą i skrapiamy dobrą, pachnącą oliwą z oliwek.
Uwagi
  1. Krewetki przygotowałam na patelni granitowej grillowej Ballarini.
  2. Patelnia świetnie sprawdza się na co dzień w kuchni. Potrawy nie przywierają do jej powłoki. Możemy więc grillować bez dodatku tłuszczu.
  3. Możemy na niej grillować wszystko - od warzyw przez ryby i mięso po owoce czy pieczywo.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
grillowane krewetki w szynce parmeńskiej grillowane krewetki w szynce parmeńskiej grillowane krewetki w szynce parmeńskiej

 

2 Comments

  • Maja

    Czy patelnia ta, nadaje się do płyty indukcyjnej ?

    • Joanna

      A jednak nie, sprawdziłam dokładnie…. Nadaje się do wszystkich kuchenek i płyt oprócz indukcyjnych…. Pozdrowienia :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.