Brak produktów w koszyku
Grillowane krewetki w szynce parmeńskiej
Skoro był już dziś dziecięcy przepis na Karolkową Lemoniadę Cytrynową, czas na coś pysznego dla dorosłych.
Tym lepiej się składa, bo za dni kilka długi weekend, a za oknem piękne słońce. Czas więc rozpalić grilla (lub solidnie rozgrzać dobrą patelnię grillową) i raczyć się pysznościami. A jedną z nich są grillowane krewetki otulone cienkimi plastrami szynki (parmeńskiej lub szwarzwaldzkiej). Przekąska jest pyszna, bardzo aromatyczna i do przygotowania w minut kilka. Dodatkowo całość można oprószyć świeżą, posiekaną kolendrą i skropić dobrą oliwą.
Do krewetek idealnie pasuje białe wino :)
- krewetki tygrysie
- szynka parmeńska (lub plastry szwarcwaldzkiej, pół plastra na 1 krewetkę)
- świeża kolendra
- dobra oliwa z oliwek
- Jeśli mamy krewetki surowe (szare) w łupinkach - myjemy je, oczyszczamy z łupinek, usuwamy jelito (nacinamy ją wzdłuż i wyjmujemy czarną nitkę), możemy zostawić ogonek.
- Krewetkę zawijamy w plaster szynki (plaster szynki możemy przeciąż wzdłuż na pół).
- Rozgrzewamy patelnię. Układamy na niej przygotowane krewetki.
- Krewetki grillujemy po ok. 1 min z każdej strony.
- Gotowe krewetki zdejmujemy z patelni, oprószamy świeżą, siekaną kolendrą i skrapiamy dobrą, pachnącą oliwą z oliwek.
- Krewetki przygotowałam na patelni granitowej grillowej Ballarini.
- Patelnia świetnie sprawdza się na co dzień w kuchni. Potrawy nie przywierają do jej powłoki. Możemy więc grillować bez dodatku tłuszczu.
- Możemy na niej grillować wszystko - od warzyw przez ryby i mięso po owoce czy pieczywo.
Maja
Czy patelnia ta, nadaje się do płyty indukcyjnej ?