Brak produktów w koszyku
Idealna tarta czekoladowa
IDEALNA TARTA CZEKOLADOWA
2014-06-29 09:48:38
PRZYGOTOWANIE
30 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
1 hr
SKŁADNIKI
- *ciasto kruche słodkie
- 330 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- żółtko
- 3 łyżki cukru pudru
- masło + bułka tarta do posmarowania formy
- *krem czekoladowy
- 400 g czekolady min. 70%
- 400 ml śmietanki 30%
- łyżka masła
- 2 łyżki likieru pomarańczowego, np. Cointreau
- gorzkie kakao do posypania tarty po upieczeniu
PRZYGOTOWANIE
- Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy zimne, posiekane na kawałki masło, żółtko oraz cukier. Ciasto zagniatamy szybko i zdecydowanie.
- Wyrobione ciasto zawijamy w folię i chowamy do lodówki na min. 30 minut.
- Formę do tarty smarujemy masłem i oprószamy bułka tartą.
- Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni.
- Schłodzone ciasto rozwałkowujemy i przekładamy do przygotowanej formy.
- Całe ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez ok. 25-30 minut.
- Ciasto powinno być dobrze upieczone, powinno mieć złoty kolor.
- Podczas gdy ciasto będzie w piekarniku, przygotowujemy masę czekoladową.
- Czekoladę łamiemy na kawałki i przekładamy do naczynia żaroodpornego.
- Śmietankę podgrzewamy w garnku, dodajemy masło, czekamy aż się zagotuje. W momencie, gdy śmietanka zacznie bulgotać, zalewamy nią czekoladę. Po chwili zaczynamy szybko mieszać całość. Czekolada powinna się rozpuścić, być gładka i lśniąca o konsystencji sosu.
- Dodajemy likier pomarańczowy, mieszamy i odstawiamy masę czekoladową.
- Upieczone ciasto studzimy.
- Na ciasto wylewamy masę czekoladową.
- Tartę chłodzimy w lodówce przez ok. godzinę.
- Przed podaniem tartę solidnie oprószamy gorzkim kakao.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz