Tarta z jeżynami

Ależ stęskniłam się za pisaniem tu. Gotuję dużo, pracuję jeszcze więcej, fotografuję. Jestem szczęśliwa i tym szczęściem wraz z tartą jeżynową dzielę się z Wami. I choć padał deszcz, to upiekłam tę tartę pachnącą jeżynami i sfotografowałam na ślicznym krześle, pod ścianą winogron, które odrosły i mają się dobrze. Taki to szyfr, łapcie przepis <3

Tarta z jeżynami, prosto z serca, prosto z Rościna.

Tarta z jeżynami
Napisz recenzję
Drukuj
ciasto kruche
  1. 300 g mąki pszennej
  2. 200 g masła
  3. 100 g cukru
owoce
  1. 3 kubki jeżyn (lub jeżyn i borówek)
  2. 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej
  3. 1 łyżka mąki pszennej
  4. 2 łyżki cukru
dodatkowo
  1. forma do tarty
  2. papier do pieczenia
  3. cukier puder
PRZYGOTOWANIE
  1. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
  2. Z mąki pszennej, masła i cukru zagniatamy ciasto.
  3. Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce.
  4. Po ok 30 minutach formę wykładamy papierem do pieczenia.
  5. Formę wylepiamy ciastem. Podpiekamy ciasto na lekko złoty kolor (ok 15 minut).
  6. Owoce myjemy, łączymy z mąkami i cukrem, wysypujemy na podpieczony spód tarty.
  7. Tartę zapiekamy wraz z owocami 30 minut (w 180 stopniach).
  8. Pozwalamy tarcie lekko wystygnąć, podajemy ją oprószoną cukrem pudrem.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

2 Komentarzy

  • Danuta Łaźniak

    Asia, bez jajek?.To jak sama kruszonka?

    • Joanna

      No wlasnie ja do kruchego słodkiego nie daje jajek. Czasami, ale to bardzo czasami jak coś mi idzie nie tak, daje zoltko. Ale tu nie dałam. Ta metoda 3:2:1 jest super. 300 g maki, 200 g masła, 100 g cukru :)

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.