Brak produktów w koszyku
Tarta z jeżynami
Ależ stęskniłam się za pisaniem tu. Gotuję dużo, pracuję jeszcze więcej, fotografuję. Jestem szczęśliwa i tym szczęściem wraz z tartą jeżynową dzielę się z Wami. I choć padał deszcz, to upiekłam tę tartę pachnącą jeżynami i sfotografowałam na ślicznym krześle, pod ścianą winogron, które odrosły i mają się dobrze. Taki to szyfr, łapcie przepis <3
Tarta z jeżynami, prosto z serca, prosto z Rościna.
- 300 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 100 g cukru
- 3 kubki jeżyn (lub jeżyn i borówek)
- 2 spore łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki cukru
- forma do tarty
- papier do pieczenia
- cukier puder
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Z mąki pszennej, masła i cukru zagniatamy ciasto.
- Zawijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce.
- Po ok 30 minutach formę wykładamy papierem do pieczenia.
- Formę wylepiamy ciastem. Podpiekamy ciasto na lekko złoty kolor (ok 15 minut).
- Owoce myjemy, łączymy z mąkami i cukrem, wysypujemy na podpieczony spód tarty.
- Tartę zapiekamy wraz z owocami 30 minut (w 180 stopniach).
- Pozwalamy tarcie lekko wystygnąć, podajemy ją oprószoną cukrem pudrem.
Danuta Łaźniak
Asia, bez jajek?.To jak sama kruszonka?