Brak produktów w koszyku
Jagodzianki z kruszonką
Jagodowy czas jest piękny. Jagody to lato, wakacje, słońce, beztroska. Szaleństwo jagodowe wypełnia piekarnie, sklepy i domową kuchnię. Mrożę jagody na później i nałogowo piekę jagodzianki. Uwielbiam je piec, bo są dziecinnie proste. Może to za sprawą najdelikatniejszego ciasta drożdżowego jakie znam. W zasadzie robi się samo, sami spójrzcie ;)
Aby upiec 10 jagodzianek potrzebujemy:
***ciasto:
*300 g mąki pszennej
*80 g cukru
*100 g masła
*3 żółtka (z jajek o wielkości M)
*20 g drożdży
*szczypta soli
*pół szklanki mleka (125 ml)
***owoce
*500 g świeżych jagód
*3 łyżki cukru
***kruszonka:
*100 g mąki
*100 g cukru
*80 g masła
*szczypta soli
*żółtko i 4 łyżki mleka do posmarowania jagodzianek
Przygotowanie:
W garnuszku delikatnie podgrzewamy mleko (musi być delikatnie ciepłe), dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy wszystko, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.
Do miski miksera (do wyrabiania ciasta używam końcówki z hakiem) wsypuję pozostałą mąkę, cukier. Dodaję masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli, żółtka oraz wyrośnięty zaczyn.
Wyrabiam ciasto do połączenia się składników i do momentu aż będzie gładkie i sprężyste.
Ciasto przykrywam w misce ściereczką i odstawiam na godzinę.
Jagody zasypuję cukrem.
Po godzinie dzielę ciasto na 10 równych części (po ok 65-68 g każda kulka). Rozciągam dłonią ciasto tak, aby zmieścić dwie łyżki jagód. Właśnie tyle jagód staram się nałożyć do każdej jagodzianki. Ciasto zlepiam porządnie i formuję podłużny kształt.
Układam jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy jagodziankami.
Każdą bułeczkę smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.
Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni (góra-dół).
Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach.
Kruszonką solidnie obsypuję każdą jagodziankę.
Jagodzianki z kruszonką piekę 30 minut.
*jeśli zdarzy się tak, że któraś bułeczka w piekarniku rozlepi się i jagody wypłyną, nie przejmujcie się, to nie koniec świata. Obiecuję, że i tak bułeczki będą kosmicznie pyszne <3
iza
pychotki!!!!