Jagodzianki z kruszonką

Jagodowy czas jest piękny. Jagody to lato, wakacje, słońce, beztroska. Szaleństwo jagodowe wypełnia piekarnie, sklepy i domową kuchnię. Mrożę jagody na później i nałogowo piekę jagodzianki. Uwielbiam je piec, bo są dziecinnie proste. Może to za sprawą najdelikatniejszego ciasta drożdżowego jakie znam. W zasadzie robi się samo, sami spójrzcie ;)

 

Aby upiec 10 jagodzianek potrzebujemy:

***ciasto:

*300 g mąki pszennej

*80 g cukru

*100 g masła

*3 żółtka (z jajek o wielkości M)

*20 g drożdży

*szczypta soli

*pół szklanki mleka (125 ml)

***owoce

*500 g świeżych jagód

*3 łyżki cukru

***kruszonka:

*100 g mąki

*100 g cukru

*80 g masła

*szczypta soli

*żółtko i 4 łyżki mleka do posmarowania jagodzianek

Przygotowanie:

W garnuszku delikatnie podgrzewamy mleko (musi być delikatnie ciepłe), dodajemy drożdże, łyżkę mąki i łyżkę cukru. Mieszamy wszystko, przykrywamy bawełnianą ściereczką i odstawiamy na 15 minut.

Do miski miksera (do wyrabiania ciasta używam końcówki z hakiem) wsypuję pozostałą mąkę, cukier. Dodaję masło pokrojone na kawałki, szczyptę soli, żółtka oraz wyrośnięty zaczyn.

Wyrabiam ciasto do połączenia się składników i do momentu aż będzie gładkie i sprężyste.

Ciasto przykrywam w misce ściereczką i odstawiam na godzinę.

Jagody zasypuję cukrem.

Po godzinie dzielę ciasto na 10 równych części (po ok 65-68 g każda kulka). Rozciągam dłonią ciasto tak, aby zmieścić dwie łyżki jagód. Właśnie tyle jagód staram się nałożyć do każdej jagodzianki. Ciasto zlepiam porządnie i formuję podłużny kształt.

Układam jagodzianki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstępy pomiędzy jagodziankami.

Każdą bułeczkę smaruję żółtkiem rozbełtanym z mlekiem.

Rozgrzewam piekarnik do 200 stopni (góra-dół).

Składniki na kruszonkę rozcieram w palcach.

Kruszonką solidnie obsypuję każdą jagodziankę.

Jagodzianki z kruszonką piekę 30 minut.

*jeśli zdarzy się tak, że któraś bułeczka w piekarniku rozlepi się i jagody wypłyną, nie przejmujcie się, to nie koniec świata. Obiecuję, że i tak bułeczki będą kosmicznie pyszne <3

1 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.