Naleśniki z serem i jagodami


Naleśniki z jagodami… lub truskawkami, malinami, poziomkami czy też borówkami. 

A skoro opróżniam zamrażarkę z zeszłorocznych zapasów, zapraszam po przepis na naleśniki z serem i jagodami. Jagody prosto z Roscina :)

Naleśniki i już. Najlepsze, bo cienkie z chrupiącymi bokami. Wypełnione idealnym twarogiem i oblane jagodowym sosem.

Wspaniałe, najlepsze, wiecznie pyszne :)

NALEŚNIKI Z SEREM I JAGODAMI
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *ciasto naleśnikowe
  2. szklanka mleka + ewentualnie pół szklanki dodatkowo - mleka lub wody gazowanej***
  3. 2 mniejsze jajka lub 1 duże
  4. 120-150 g mąki pszennej
  5. szczypta soli
  6. masło do smażenia
  7. *ser (do naleśników)
  8. kostka twarogu, żółtko
  9. 3 - 4 łyżki śmietany 12%, łyżka cukru
  10. *sos jagodowy
  11. kubek jagód, łyżka cukru
  12. 3/4 kubka wody
  13. łyżka mąki ziemniaczanej
PRZYGOTOWANIE
  1. *ciasto naleśnikowe
  2. Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, mleko, sól - miksujemy na gładką masę. Do ciasta naleśnikowego dodajemy również dwie łyżki roztopionego masła, mieszamy.
  3. Patelnię rozgrzewamy, dodajemy łyżeczkę masła i wlewamy niepełną chochlę ciasta. Naleśnika smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone naleśniki odkładamy.
  4. Przygotowujemy twaróg - mieszamy ser z żółtkiem, śmietaną i cukrem. Dobrze wyrobiony ser nakładamyna każdego naleśnika. Naleśniki z twarogiem składamy w trójkąty.
  5. Przygotowujemy sos. Umyte jagody (mogą byż zamrożone) wsypujemy do garnka. Dodajemy wodę oraz cukier, zagotowujemy na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w osobnym naczyniu w bardzo małej ilości zimnej wody. Tak rozrobioną mąkę wlewamy do gorących jagód, natychmiast mieszamy. Sos powinien zgęstnieć. Powinien mieć konsystencję kisielu.
  6. Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodajemy więcej mąki ziemniaczanej ponownie rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Musimy jednak z mąką uważać. Sos może zgęstnieć po chwili.
  7. Naleśniki z twarogiem możemy odsmażyć na masełku. Podajemy je polane sosem jagodowym.
Uwagi
  1. ***ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, nie może być zbyt gęste
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
 KONWALIE

 

NALEŚNIKI Z SEREM I SOSEM JAGODOWYM

 

 

2 Comments

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.