Brak produktów w koszyku
Naleśniki z serem i jagodami
Naleśniki z jagodami… lub truskawkami, malinami, poziomkami czy też borówkami.
A skoro opróżniam zamrażarkę z zeszłorocznych zapasów, zapraszam po przepis na naleśniki z serem i jagodami. Jagody prosto z Roscina :)
Naleśniki i już. Najlepsze, bo cienkie z chrupiącymi bokami. Wypełnione idealnym twarogiem i oblane jagodowym sosem.
Wspaniałe, najlepsze, wiecznie pyszne :)
- *ciasto naleśnikowe
- szklanka mleka + ewentualnie pół szklanki dodatkowo - mleka lub wody gazowanej***
- 2 mniejsze jajka lub 1 duże
- 120-150 g mąki pszennej
- szczypta soli
- masło do smażenia
- *ser (do naleśników)
- kostka twarogu, żółtko
- 3 - 4 łyżki śmietany 12%, łyżka cukru
- *sos jagodowy
- kubek jagód, łyżka cukru
- 3/4 kubka wody
- łyżka mąki ziemniaczanej
- *ciasto naleśnikowe
- Mąkę przesiewamy do miski. Dodajemy jajka, mleko, sól - miksujemy na gładką masę. Do ciasta naleśnikowego dodajemy również dwie łyżki roztopionego masła, mieszamy.
- Patelnię rozgrzewamy, dodajemy łyżeczkę masła i wlewamy niepełną chochlę ciasta. Naleśnika smażymy z każdej strony na złoty kolor. Usmażone naleśniki odkładamy.
- Przygotowujemy twaróg - mieszamy ser z żółtkiem, śmietaną i cukrem. Dobrze wyrobiony ser nakładamyna każdego naleśnika. Naleśniki z twarogiem składamy w trójkąty.
- Przygotowujemy sos. Umyte jagody (mogą byż zamrożone) wsypujemy do garnka. Dodajemy wodę oraz cukier, zagotowujemy na małym ogniu. Mąkę ziemniaczaną rozrabiamy w osobnym naczyniu w bardzo małej ilości zimnej wody. Tak rozrobioną mąkę wlewamy do gorących jagód, natychmiast mieszamy. Sos powinien zgęstnieć. Powinien mieć konsystencję kisielu.
- Jeśli sos jest zbyt rzadki, dodajemy więcej mąki ziemniaczanej ponownie rozrobionej w niewielkiej ilości zimnej wody. Musimy jednak z mąką uważać. Sos może zgęstnieć po chwili.
- Naleśniki z twarogiem możemy odsmażyć na masełku. Podajemy je polane sosem jagodowym.
- ***ciasto powinno mieć lejącą konsystencję, nie może być zbyt gęste
naleśniki
Naleśniki z jagodami to jedne z moich ulubionych :) już nie mogę się doczekać sezonu ja jagody.