Jak zrobić rybę w cieście piwnym

Fish and chips to inaczej ryba w cieście piwnym z frytkami. Dziś zapraszam po super przepis na dorsza w obłędnie chrupiącym cieście, którego podałam z frytkami z batata.

Zapiszcie sobie ten przepis, bo ta panierka to złoto :)

Obłędnie chrupiącego dorsza przygotowałam w ramach projektu #NaturalnieBaltyckie <3

 

Składniki dla 2 osób:

2 kawałki dorsza

200 ml piwa

150 g mąki pszennej

pół łyżeczki proszku do pieczenia

olej rzepakowy do smażenia w głębokim tłuszczu

sól, pieprz

frytki z batata

sól

kolendra

sos: majonez i sos chili

 

Przygotowanie:

Rybę doprawiamy solą i pieprzem. W misce łączymy piwo, mąkę, proszek – na gładką masę.

W garnuszku rozgrzewamy olej.

Rybę smażymy 5 minut – na złoto.

Rybę odsączamy na ręczniku papierowym. 

Rybę w cieście piwnym podajemy z frytkami z batata. Całość oprószamy kolendrą i solą.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.