Brak produktów w koszyku
KISZONE CYTRYNY
Smak kiszonych cytryn jest oryginalny i nie do podrobienia. Słony smak przeplata się z kwaśnym, całość wnika do pozostałych aromatów potrawy – czy to mięs czy kasz czy sałatek.
Kiszone cytryny świetnie podkreślają i podkręcają smak ryby. W zasadzie można je dodawać do każdej potrawy, do której śmiało dorzucilibyście skórkę cytryny.
Dziś podzielę się z Wami dwoma przepisami na kiszone cytryny – jednym dłuższym, drugim ekspresowym. Oba pochodzą z książki „Jerozolima”, którą napisali Yotam Ottolenghi i Sami Tamimi.
Jak piszą autorzy książki: „…kiedy już zaczniesz dodawać plasterki cytryn do potraw – mięs, ryb, soczewicy, kuskusu – przekonasz się, jak łatwo się od nich uzależnić.”
:)
- 6 ekologicznych, niewoskowanych cytryn
- 6 łyżek grubej soli morskiej
- 2 gałązki rozmarynu
- 1 duża czerwona chili
- sok z 6 cytryn
- oliwa
- duży słoik na 6 cytryn
- Przygotowujemy słoik - sterylizujemy go i dokładnie suszymy.
- dokładnie szorujemy cytryny, możemy sparzyć je wrzątkiem.
- Każdą cytrynę nacinamy na krzyż od góry do dołu - zostawiamy 2 cm nieprzeciętego spodu.
- Do każdej cytryny dodajemy łyżkę soli, zamykamy ją (ściskamy) i umieszczamy w słoju.
- Cytryny powinny być dobrze ściśnięte.
- Tak przygotowane cytryny zamykamy w słoiku i odstawiamy słój na 1 tydzień.
- Po tygodniu odkręcamy słój, dociskamy cytryny tak, aby wycisnąć z nich jak najwięcej soku.
- Następnie do słoika dodajemy rozmaryn, chili i sok z cytryny, na wierzch wlewamy cienką warstwę oliwy.
- Zakręcamy słoik i odstawiamy go w chłodne miejsce na co najmniej 4 tygodnie.
- Im dłużej będziemy kisić cytryny, tym lepiej one będą smakować.
- 1 duży słoik ok. 1,5 litra
- 1/2 czerwonej chili, posiekanej
- 3 łyżki soku z cytryny
- 3 ekologiczne, niewoskowane cytryny, przekrojone wzdłuż na pół i pokrojone na jak najcieńsze półplasterki
- 35 g drobnego cukru
- 1/2 łyżki grubej soli morskiej
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
- 1/4 łyżeczki mielonego kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
- W moździerzu tłuczemy chili z 1 łyżeczką soku z cytryny - powinna powstać grudkowata pasta.
- Przekładamy pastę do dużej miski i dodajemy pozostałe składniki.
- Całość dokładnie mieszamy rękami, tak aby wszystkie przyprawy zostały wtarte w cytryny.
- Tak przygotowane cytryny zostawiamy w misce na całą noc.
- Następnego dnia przekładamy cytryny do wysterylizowanego słoja.
- Cytryny można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Dodaj komentarz