Aby jaglanka była aksamitnie kokosowa, wystarczy dodać do niej łyżkę oleju kokosowego. Będzie pięknie pachniała i smakowała, a idealnym połączeniem będzie granat i kilka listków świeżej, orzeźwiającej mięty.
Dobrej niedzieli :)
a.
- *dla 2 osób
- filiżanka kaszy jaglanej
- 2,5 filiżanki mleka roślinnego (np. ryżowego)
- łyżka oleju kokosowego
- granat
- listki mięty
- dwie łyżki miodu
- Kaszę jaglaną przesypujemy na sitko. Porządnie ją płuczemy, przelewamy wrzątkiem.
- Kaszę przekładamy do suchego garnka i na małym gazie prażymy ją kilka minut.
- Dodajemy mleko roślinne, łyżkę oleju kokosowego, przykrywamy kasze i gotujemy ją pod przykryciem, na małym ogniu aż wchłonie całe mleko.
- Po ugotowaniu dodajemy do kaszy miód i jeśli brakuje nam kokosowego aromatu, dodajemy łyżeczkę oleju kokosowego.
- Do jaglanki dodajemy świeży granatu.
- Całość posypujemy świeżą miętą.

