Kołacz ze śliwkami i kruszonką

KOŁACZ ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

Stare, sprawdzone, tradycyjne i regionalne przepisy są magiczne. Przekazywane z pokolenia na pokolenie zyskują na mocy. I takie przepisy kocham najbardziej. Może to dzięki miłości do starych książek, których zapach i treść chłonę. 

Przepis na kołacz ze śliwkami dostałam od Pauliny, która mieszka w Zbytkowie na Śląsku Cieszyńskim. Najpierw dotarł do mnie wraz filmem z kuchni, później jako wiadomość wraz z cennym podsumowaniem…

Kołacz ze śliwkami i kruszonką to tradycyjne, śląskie ciasto. Kołacz piecze się przy okazji różnych, ważnych świąt i uroczystości, jak. np. ślub. Podobno Młoda Para wręczając zaproszenia na ślub, zostawia gościom kawałek kołacza. Tradycyjnie kołacz robi się z sera i maku. Ten jest ze śliwkami i solidną porcją kruszonki.

I jest doskonały. 

Bardzo dziękuję Paulinie i Jej Mamuni za pyszny przepis :*

KOŁACZ ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na blachę o wymiarach ok 25x40 cm
  2. 500 g mąki wrocławskiej
  3. 100 g margaryny palma (z murzynkiem)*
  4. 1 łyżka oleju
  5. 50 g drożdży
  6. 2 jajka
  7. pół szklanki letniego mleka
  8. pół szklanki cukru
  9. szczypta soli
  10. 3 szklanki śliwek
  11. kruszonka: 100 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru
  12. dodatkowo: papier do pieczenia lub masło i bułka tarta do posmarowania blachy
PRZYGOTOWANIE
  1. Robimy zaczyn: drożdże rozprowadzamy w lekko podgrzanym mleku (nie gorącym!), dodajemy łyżkę cukru i 1,5 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscy do wyrośnięcia.
  2. Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztopioną margarynę, olej, cukier, sól, jajka i wyrośnięty zaczyn.
  3. Całość porządnie wyrabiamy na gładką masę. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość.
  4. Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
  5. Gdy ciasto zwiększy objętość rozciągamy je dłonią do rozmiarów blaszki.
  6. Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.
  7. Owoce rozkładamy na cieście skórką do dołu.
  8. Całe ciasto posypujemy kruszonką, którą przygotowujemy łącząc ze sobą masło, cukier i mąkę.
  9. Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 30 - 40 minut (aż kruszonką będzie lekko złota).
Uwagi
  1. *margarynę zastąpiłam masłem
Adapted from Paulina - marudzenie.pl
Adapted from Paulina - marudzenie.pl
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
KOŁACZ ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ KOŁACZ ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ KOŁACZ ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ KOŁACZ ZE ŚLIWKAMI I KRUSZONKĄ

9 Comments

  • Sylwia

    Ile czasu mniej więcej potrzeba żeby zaczyna był dobry do kontynuacji pozostałego ciasta?
    Dziękuję za odpowiedź

    • Joanna

      Dzień dobry – wystarczy kilkanaście minut. Proszę obserwować zaczyn. Kiedy zacznie pracować i znacznie się powiększy, będzie ok. Ja zazwyczaj czekam 15-20 minut.

  • Ewa

    Ciasto drożdżowe piekłam wiele razy. Przewaźnie na „czuja” Zawsze się udawało ale cały czas szukałam jakieś nowej inspiracji i znalazłam!!! Przepis jest bardzo prosty i genialny!!! Jeszcze nigdy ciasto nie zniknęło tak szybko i nie usłyszałam od rodziny tyle pochwał PYCHA !!!!

  • Paweł

    Wyszedł pyszny

  • Leszek

    ja pomyliłem łączenia składników . dałem drożdże do śliwek , ale wyszło wspaniale 45%. super przepis!!

  • Edyta

    Naprawdę smaczny, zrobiłam wczoraj miał być na Święta ale już go nie ma….

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.