Brak produktów w koszyku
Kołacz ze śliwkami i kruszonką
Stare, sprawdzone, tradycyjne i regionalne przepisy są magiczne. Przekazywane z pokolenia na pokolenie zyskują na mocy. I takie przepisy kocham najbardziej. Może to dzięki miłości do starych książek, których zapach i treść chłonę.
Przepis na kołacz ze śliwkami dostałam od Pauliny, która mieszka w Zbytkowie na Śląsku Cieszyńskim. Najpierw dotarł do mnie wraz filmem z kuchni, później jako wiadomość wraz z cennym podsumowaniem…
Kołacz ze śliwkami i kruszonką to tradycyjne, śląskie ciasto. Kołacz piecze się przy okazji różnych, ważnych świąt i uroczystości, jak. np. ślub. Podobno Młoda Para wręczając zaproszenia na ślub, zostawia gościom kawałek kołacza. Tradycyjnie kołacz robi się z sera i maku. Ten jest ze śliwkami i solidną porcją kruszonki.
I jest doskonały.
Bardzo dziękuję Paulinie i Jej Mamuni za pyszny przepis :*
- *na blachę o wymiarach ok 25x40 cm
- 500 g mąki wrocławskiej
- 100 g margaryny palma (z murzynkiem)*
- 1 łyżka oleju
- 50 g drożdży
- 2 jajka
- pół szklanki letniego mleka
- pół szklanki cukru
- szczypta soli
- 3 szklanki śliwek
- kruszonka: 100 g mąki, 100 g masła, 100 g cukru
- dodatkowo: papier do pieczenia lub masło i bułka tarta do posmarowania blachy
- Robimy zaczyn: drożdże rozprowadzamy w lekko podgrzanym mleku (nie gorącym!), dodajemy łyżkę cukru i 1,5 łyżki mąki. Mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłym miejscy do wyrośnięcia.
- Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy roztopioną margarynę, olej, cukier, sól, jajka i wyrośnięty zaczyn.
- Całość porządnie wyrabiamy na gładką masę. Przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na ok. 30 minut. Ciasto powinno powiększyć swoją objętość.
- Blachę wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą.
- Gdy ciasto zwiększy objętość rozciągamy je dłonią do rozmiarów blaszki.
- Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki.
- Owoce rozkładamy na cieście skórką do dołu.
- Całe ciasto posypujemy kruszonką, którą przygotowujemy łącząc ze sobą masło, cukier i mąkę.
- Ciasto pieczemy w rozgrzanym do 200 stopni piekarniku przez ok. 30 - 40 minut (aż kruszonką będzie lekko złota).
- *margarynę zastąpiłam masłem
Sylwia
Ile czasu mniej więcej potrzeba żeby zaczyna był dobry do kontynuacji pozostałego ciasta?
Dziękuję za odpowiedź