Brak produktów w koszyku
Kuskus z kaczką i grillowaną śliwką
Przepisy na piersi kacze mam dwa. Jeden zakłada wolne pieczenie w 120 stopniach. Drugi wykorzystuję, gdy nie mam za wiele czasu, bo banda głodomorów czeka na jedzenie. Zamarynowane wcześniej kacze piersi obsmażam więc krótko na patelni, a następnie piekę ok. 15 minut w 200 stopniach. Tak potraktowana kacza pierś jest cudownie różowa w środku i rozpływa się w ustach.
Kuskus razowy podałam z blanszowanym jarmużem, zrumienionymi orzechami i grillowanymi śliwkami.
Kuskus z kaczką i grillowaną śliwką idealnie smakuje ze śliwkowym sosem. Tak przygotowany kuskus jest pysznym daniem. Do dzieła więc :)
- kubek kuskusu razowego
- kubek bulionu
- kubek liści jarmużu
- garść orzechów włoskich
- pierś kaczki
- sól, pieprz - do natarcia kaczki
- 3 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżeczka tartego imbiru
- pół limonki
- 6 śliwek
- 2 łyżeczki konfitury śliwkowej
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżeczka musztardy
- 3 łyżeczki miodu
- Pierś kaczki myjemy, osuszamy. Nacinamy skórkę piersi kaczki uważając by nie przeciąć mięsa.
- Kaczkę nacieramy solą, pieprzem, imbirem. Dodajemy sos sojowy, łyżkę konfitury śliwkowej i sok z połowy limonki. Tak przygotowaną kaczkę odstawiamy na minimum godzinę.
- Przed obróbką, kaczka powinna mieć temperaturę pokojową.
- Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni.
- Kuskus zalewamy bulionem i odstawiamy do wchłonięcia. Kuskus przygotowujemy w proporcji 1:1. Jeśli nie mamy bulionu, zalewamy go wodą i doprawiamy do smaku.
- Kaczkę smażymy na patelni skórą do dołu przez ok 5 minut. Przewracamy na drugą stronę i dosmażamy 2 minuty. Ponownie przewracamy na drugą stronę i smażymy po 1 minucie.
- Tak obsmażoną kaczkę wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na 15 minut.
- Jeśli pierś kaczki jest wyjątkowa gruba, wydłużamy czas w piekarniku do 20 minut.
- Jarmuż myjemy, wycinamy błonki, rwiemy na małe kawałki. Jarmuż zalewamy wrzątkiem na ok 2-3 minuty, odcedzamy, odstawiamy.
- Orzechy prażymy na suchej patelni do zrumienienia.
- Śliwki myjemy, kroimy na pół, grillujemy na patelni.
- Aby przygotować sos mieszamy ze sobą oliwę z oliwek, miód, musztardę i konfiturę śliwkową. Całość porządnie roztrzepujemy (możemy np. w słoiku) do połączenia się składników.
- Upieczoną pierś kaczki wyjmujemy z piekarnika i dajemy jej odpocząć ok. 2-3 minuty. Po tym czasie pierś kaczki kroimy na cienkie paski.
- Kuskus mieszamy z jarmużem i orzechami, nakładamy na talerze.
- Dokładamy pociętą w paski pierś kaczki oraz grillowaną śliwkę.
- Całość polewamy sosem.
- Obsmażenie piersi kaczki i pieczenie jej ok. 15 minut w piekarniku sprawi, że mięso w środku będzie różowe.
- Jeśli mięso kaczki będzie dla Was zbyt krwiste, podpieczcie je dłużej w piekarniku.
- Kuskus z jarmużem, orzechami, śliwkami i kaczką można odgrzewać i podgrzewać, ale doskonale smakuje również na zimno.
Dodaj komentarz