Brak produktów w koszyku
Konfitura truskawkowa z miętą
Truskawki można już kupić za 9 zł za kilogram. Są dorodne, dojrzałe i słodkie. Czas więc ukryć ich cudny smak w słoiku. Przedstawiam super przepis na konfiturę podkręconą miętą. Zdradzę Wam sekret, że mięta jest moją fanaberią, która świetnie komponuje się z truskawką. Możecie jednak zamiast mięty dodać skórkę z cytryny czy imbir. Do dzieła :)
- 1 kg truskawek
- szklanka cukru (może być brązowy)
- sok z połówki cytryny
- garść listków mięty
- Truskawki myjemy, odcinamy zielone listki, kroimy na kawałki, wrzucamy do garnka.
- Miętę rwiemy lub tniemy na mniejsze kawałki, dodajemy do truskawek.
- Truskawki zasypujemy cukrem i mieszamy co jakiś czas.
- Kiedy truskawki puszczą sok, wstawiamy je na mały gaz.
- Truskawki gotujemy do rozpuszczenia cukru, trzymamy na małym ogniu, mieszamy.
- Do truskawek dodajemy sok z cytryny.
- Po ok 45 minutach nasza konfitura truskawkowa z miętą powinna być gęsta.
- Gorącą konfiturę przekładamy do wyparzonych słoiczków.
- Słoiki zakręcamy i odstawiamy do góry dnem do wystygnięcia.
- Możemy też konfiturę przełożyć do miseczki i podawać ze świeżo upieczoną chałką czy goframi.
Julia
Przepis bardzo mi się spodobał ?, robię krok w krok jak w przepisie, ale po dodaniu soku z cytryny już gotuję dobre pół h i zamiast gęstnieć, jest co raz bardziej rzadsza :( wątpię, by nagle w ciągu ostatnich 15 min zgęstniała. Co robić? Eh… Zobaczymy, coś pokombinuję, jeśli za kwadrans nic się nie zmieni.