Brak produktów w koszyku
Kopytka domowe

Uwielbiam kopytka domowe, które są delikatne, nie zmącone mąką :)
Moje kopytka domowe właśnie takie były. Delikatne i niewielkie, trącone widelcem.
Kopytka świetnie smakują tuż po wyjęciu z wody, na zimno i podsmażone na masełku.
Kopytka domowe podałam z pesto z rukwi wodnej. Dobrze smakuję również ze wszelakimi sosami i ziołami.
Jeśli więc zostaną Wam po obiedzie ziemniaki, nie wyrzucajcie ich. Do 0,5 kg ziemniaków dodajcie jajo i kilka łyżek mąki (zacznijcie o od 3 i dodawajcie stopniowo). Do dzieła!
- 0,5 kg ugotowanych lub upieczonych ziemniaków
- 1 jajko
- mąka pszenna (około 6 łyżek + do podsypywania)
- sól
- pieprz
- łyżka masła
- miska
- praska do ziemniaków
- Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę.
- Do ziemniaków dodajemy jajko oraz 3 łyżki mąki.
- Całość wyrabiamy i dodajemy więcej mąki.
- Doprawiamy ciasto solą i pieprzem (ok. łyżeczki)
- Ciasto nie może się kleić, więc stopniowo całość podsypujemy mąką. Starajmy się jednak wyczuć moment, by mąki nie było za dużo.
- Kiedy ciasto odchodzi od dłoni, formujemy z niego ruloniki.
- Nożem kroimy rulonik na małe kawałki.
- Każdy kawałek ciasta dociskamy delikatnie widelcem (tylko po to by zrobić wzorek).
- W garnku zagotowujemy wodę.
- Kopytka małymi partiami wrzucamy do wrzątku i wyjmujemy od razu jak tylko wypłyną. Wrzucamy kolejną partię kopytek.
- Ugotowane kopytka przekładamy do miski i dodajemy niewielką ilość masła.
- Delikatnie potrząsamy miską, aby masło oblepiło każdą kluskę.

Dodaj komentarz