Brak produktów w koszyku
KORZENNE ŚLIWKI NA CIEPŁO
Choć za oknem wiosna, na straganie prawdziwa jesień. Nasza jesień jest piękna i złota i cudnie smaczna, pachnąca cynamonem, goździkami, kardamonem i rumem.
Przygotowałam błyskawiczny, rozgrzewający kompot ze śliwek. Był z dodatkiem cukru muscovado, imbiru, kardamonu oraz anyżu. Był mocno aromatyczny. Piliśmy go na ciepło, jak herbatę. Śmiało można do kubka dodać kieliszek rumu – to połączenie jesienno-idealne, polecam :)
SKŁADNIKI:
-
- ok. 10 śliwek
- laska cynamonu
- ok. 3 łyżek cukru muscovado*
- 1 gwiazdka anyżu
- 3-4 ziarna kardamonu
- 3-4 plasterki imbiru
- opcjonalnie rum
Śliwki myjemy, kroimy na pół, usuwamy pestki. Przekładamy je do garnuszka i zalewamy wodą. Dodajemy pozostałe składniki i gotujemy na wolnym ogniu, aż cukier się rozpuści i smaki się przegryzą.
*Jeśli nie mamy cukru muscovado, całość możemy poslodzić cukrem brązowym, białym lub miodem.
Kompot powinnien byc lekko słodki i aromatyczny.
Jeśli potrzebujemy silnego wzmocnienia i rozgrzania, do kubka naparu możemy dodac kieliszek rumu.
Pozdrowienia,
Asia :)
Dodaj komentarz