Brak produktów w koszyku
KOSZYCZKI Z CIASTA BRICK Z SERKIEM, AWOKADO I WĘDZONYM ŁOSOSIEM
Robiłam już kiedyś podobne koszyczki – masę jajeczno śmietanową wraz z łosoeiem zapiekałam. Koszyczki podałam na ciepło. Tym razem koszyczki z ciasta brick były na zimno. Ciasto brick można formować dowolnie – płaty ciasta są cienkie jak pergamin. Wypełniłam nim nasmarowane masłem foremki do babeczek i zapiekłam.
Ciasto brick kupuję w Leclercu. Jest tanie – 10 arkuszy kosztuje ok. 3 zł. Jeśli będziecie mieli problem z kupnem takiego ciasta, koszyczki możecie zrobić z ciasta filo, francuskiego lub kruchego.
Moje koszyczki wypełniłam chrzanowym serkiem Almette. Do każdego koszyczka dodałam kawałek awokado, kilka kaparów i wędzonego łososia. Całość posypałam sezamem i skropiłam sosem mango (kupiłam w Lidlu, jest super!)
Koszyczki możecie wypełnić dowolnym farszem. Może to być pesto i grillowany kurczak. Może to być owocowy serek i ziarna granatu. Koszyczki są świetną przekąską, wspaniale wyglądają i dobrze smakują :)
- ciasto brick
- dwie łyżki masła
- serek Almette chrzanowy
- awokado
- łosoś wędzony
- sok z limonki
- kapary
- ziarna sezamu
- sos mango
- kolendra
- Arkusze ciasta brick przecinamy nożyczkami na cztery części.
- Masło rozpuszczamy.
- Formę do babeczek (użyłam metalowej na 12 babeczek) smarujemy masłem.
- Do każdej foremki wkładamy 4-5 kwadratów ciasta.
- Każdy kawałek ciasta delikatnie przesmarowujemy masłem.
- Ciasto układamy tak, by końce były obok siebie – tworzymy dowolny kształt.
- Tak ułożone platy ciasta zapiekamy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni na złoty kolor – ok. 10, 15 minut.
- Arkusze ciasta są bardzo cienkie i delikatne, pilnujmy więc by się nie spaliły.
- Po upieczeniu studzimy koszyczki i delikatnie wyjmujemy je z formy.
- Za pomocą małej łyżeczki napełniamy każdy koszyczek serkiem.
- Łososia i awokado skrapiamy sokiem z limonki.
- Kawałki łososia dodajemy do każdego koszyczka.
- Dodajemy również kapary, posypujemy całość sezamem i polewamy kropelką sosu mango.
- Opcjonalnie, jesli lubimy możemy całość posypać posiekaną, świeżą kolendrą.
- Wypełnienie koszyczków może być dowolne. Może to być serek chrzanowy z łososiem, a może być pieczona pierś kaczki pokrojona w cienkie paski i skropiona sosem teryiaki. Dowolność i wyobraźnia wskazana :)
Dodaj komentarz