Brak produktów w koszyku
KREM POROWO-ZIEMNIACZANY
Krem porowo-ziemniaczany to pyszna, prosta i rozgrzewająca zupa. Pory całkowicie tracą swoją ostrość dzięki blanszowaniu. Warzywa podsmażyłam na maśle, a przed podaniem samą zupę oprószyłam świeżo mielonym pieprzem i ozdobiłam kaparami.
ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW
2015-04-16 06:05:06
SKŁADNIKI
- *na 4 osoby
- 5 średnich ziemniaków
- 2 pory
- marchewka
- pietruszka
- masło
- ok. 1 l wody
- sól, pieprz
- kapary – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
- Pory myjemy, obieramy z pierwszej warstwy, odcinamy twardą, mocno zieloną część.
- Pory kroimy w plastry, przekładamy na sitko zawieszone nad miską i przelewamy wrzątkiem – zostawiamy je tak na ok. dwie minuty.
- Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
- W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła, podmsażamy wszystkie warzywa – 5-7 minut.
- Po podsmażeniu zalewamy wszystko wodą, dodajemy sól oraz pieprz.
- Zupę gotujemy ok. 20 minut – aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku.
- Na talerzu krem porowo-ziemniaczany oprószamy świeżo mielonym pieprzem, dodajemy kapary.
- Smacznego, Asia
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz