KREM POROWO-ZIEMNIACZANY

KREM POROWO – ZIEMNIACZANY

Krem porowo-ziemniaczany to pyszna, prosta i rozgrzewająca zupa. Pory całkowicie tracą swoją ostrość dzięki blanszowaniu. Warzywa podsmażyłam na maśle, a przed podaniem samą zupę oprószyłam świeżo mielonym pieprzem i ozdobiłam kaparami. 

ZUPA KREM Z PORÓW I ZIEMNIAKÓW
Napisz recenzję
Drukuj
SKŁADNIKI
  1. *na 4 osoby
  2. 5 średnich ziemniaków
  3. 2 pory
  4. marchewka
  5. pietruszka
  6. masło
  7. ok. 1 l wody
  8. sól, pieprz
  9. kapary – opcjonalnie
PRZYGOTOWANIE
  1. Pory myjemy, obieramy z pierwszej warstwy, odcinamy twardą, mocno zieloną część.
  2. Pory kroimy w plastry, przekładamy na sitko zawieszone nad miską i przelewamy wrzątkiem – zostawiamy je tak na ok. dwie minuty.
  3. Ziemniaki, marchewkę i pietruszkę obieramy, myjemy, kroimy w kostkę.
  4. W garnku rozgrzewamy dwie łyżki masła, podmsażamy wszystkie warzywa – 5-7 minut.
  5. Po podsmażeniu zalewamy wszystko wodą, dodajemy sól oraz pieprz.
  6. Zupę gotujemy ok. 20 minut – aż warzywa zmiękną. Po ugotowaniu zupę miksujemy na krem. Doprawiamy do smaku.
  7. Na talerzu krem porowo-ziemniaczany oprószamy świeżo mielonym pieprzem, dodajemy kapary.
  8. Smacznego, Asia
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/

 

KREM POROWO – ZIEMNIACZANY

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *

Strona używa wtyczki Akismet do walki ze spamem. Dowiedz się jak przetwarzana jest treść komentarza.