Brak produktów w koszyku
Kulebiak
Kulebiak z modrą kapustą, glazurowanym boczkiem i anyżem
Przepis i przygotowanie – Andrzej Andrzejczak Pogromcy Meatów
Asystentka: Katarzyna Owca Dudek
Kulebiak z modrą kapustą, glazurowanym boczkiem i anyżem
2015-12-20 14:29:25
SKŁADNIKI
- (dla 6-8 osób)
- - czerwona kapusta – ½ główki
- - żurawina błotna – 1 słoik 200g
- - żurawina suszona 50g
- - olej 30ml
- - boczek surowy 250g
- - ocet jabłkowy 30ml
- - cukier 20g
- - cydr – 250ml
- - miód 30ml
- - anyż – 3 gwiazdki
- - tymianek 2 gałązki
- - Sól morska i pieprz młotkowany do dekoracji
Ciasto
- - 0,5kg mąki pszennej
- - 200ml ciepłej wody
- - 30g drożdży
- - 30 g masła
- - 30g oleju
- - 2 jaja
- - 1 żółtko
- - 15g cukru
- - 5g soli
PRZYGOTOWANIE
- Ciasto na kulebiak robimy dwuetapowo.
- Najpierw rozpuszczamy drożdże w ciepłej wodzie z cukrem – tworzymy rozczyn.
- Czekamy 15min aż drożdże zaczną pracować.
- W międzyczasie wysypujemy mąkę do miski i mieszamy ją z masłem, olejem, jajami i solą. Następnie wlewamy rozczyn i wyrabiamy gładkie, elastyczne ciasto.
- Pamiętajmy, że ciasto drożdżowe musi odchodzić od palców.
- Wyrobione ciasto przykrywamy ścierką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
- Zabieramy się za farsz.
- Kapustę kroimy na ćwiartki i cienkie paski.
- Boczek czyścimy z chrząstek i skóry i kroimy w cienkie plastry.
- Następnie rozgrzewamy patelnię grillową i wrzucamy boczek.
- Na drugiej patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy kapustę.
- Boczek przewracamy tak aby równo się zgrillował i podlewamy go miodem i cydrem, dodajemy anyż, dusimy do miękkości.
- Kapustę skrapiamy octem jabłkowym, solimy i pieprzymy, lekko przesypujemy cukrem i dalej smażymy.
- Po kilku minutach, dodajemy żurawinę błotną i suszoną i dusimy aż uzyskamy gęsty sos i odpowiednią teksturę kapusty.
- Pamiętajmy, że modra kapusta ma być chrupka nie rozgotowana. Całość studzimy.
- W międzyczasie zdejmujemy boczek z ognia, studzimy i kroimy w kostkę.
- Gdy ciasto jest już wyrośnięte, należy je cienko rozwałkować.
- Na prawie całą powierzchnię ciasta nakładamy farsz z kapusty. Koniecznie dobrze zredukowanej, bez płynu!
- Dorzucamy glazurowany boczek i zwijamy jak makowiec, zawijając boki jak na roladę.
- Na obydwu bokach robimy dziurki tak aby powietrze mogło się wydostawać podczas pieczenia, dzięki czemu unikniemy popękania ciasta.
- Kulebiak smarujemy żółtkiem, sypiemy z wierzchu solą morską pieprzem młotkowanym i świeżym tymiankiem.
- Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 1h.
- Kulebiak można serwować zarówno na ciepło jak i na zimno.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
Dodaj komentarz