Brak produktów w koszyku
Ajerkoniak
Na dobry ajerkoniak pora zawsze jest dobra. Kiedy jest zimno idealnie smakuje lekko podgrzany. Kiedy słońce na zewnątrz, ajerkoniak kapitalnie smakuje z kostką lodu. Można nim polać lody, można go dolać do kawy. Ajerkoniak jest też świetnym sposobem na wykorzystanie żółtek, które zostaną Wam po upieczeniu bezy :)
- 5 żółtek
- szklanka cukru pudru
- szklanka wódki
- puszka mleka zagęszczonego niesłodzonego - ok. 400 g (używam też Condensed milk 350 g z Lidla, jest przy kawie, kartonikowe pudełko)
- laska wanilii
- Jajka myjemy, wycieramy ręcznikiem papierowym, oddzielamy żółtka od białek.
- Białka możemy zamrozić, możemy też wykorzystać je do zrobienia bezy.
- Żółtka ucieramy wraz z cukrem pudrem na puszystą masę.
- Do masy z żółtek wlewamy powoli mleko zagęszczone niesłodzone – miksujemy całość.
- Do żółtek, cukru i mleka wlewamy wódkę – powoli, stale miksując.
- Masę przelewamy przez sitko do czystej miski.
- Laskę wanilii przecinamy wzdłuż na pół, wydrążamy ziarna.
- Ziarenka wanilii dodajemy do miski z ajerkoniakiem.
- Wydrążoną laskę wanilii możemy przekroić na pół i włożyć do słoiczków.
- Słoiki napełniamy ajerkoniakiem. Przechowujemy w lodówce.
- Ajerkoniak trzymany w lodówce zgęstnieje Jeśli chcemy, by był bardziej dostępny, wyjmijmy go z lodówki i ogrzejmy w temperaturze pokojowej.
- Pozdrowienia, Asia
J
Bardzo proszę napisać, jaka pojemność puszki z mlekiem? Bo dostępne są różne. Pozdrawiam – J.