Brak produktów w koszyku
Pęczak z salsą verde i szparagami
Jestem absolutnie oczarowana smakiem salsy verde. Nałogowo miksuję zioła i przygotowuję sos. Dodaję go do omleta, skrapiam nim sałaty. I jak się okazało, na punkcie sosu pachnącego kolendrą i pietruszką, zwariował również pęczak.
Pęczak można podać na wiele sposobów. Jest świetną przynętą na ryby, kapitalnie smakuje w zupach czy w towarzystwie sosów, a połączony ze szparagami, suszonymi pomidorami i płatkami zrumienionych migdałów podbił moje serce.
Ugotujcie więc pęczak. Przygotujcie salsę verde. Szybko i sprawnie przesmażymy na oliwie szparagi oprószając je niedbale solą. Dodamy do całości kawałki suszonych na słońcu pomidorów. A żeby zamieszać w palecie smaków już do końca, sypniemy na wszystko prażonymi migdałami. Kurde, to jest pyszne, serio!
- *dla 3-4 osób
- salsa verde*
- kubek pęczaku (+ 2 kubki wody), sól
- pęczek szparagów
- 3 łyżki oliwy z oliwek + sól morska
- 15 suszonych pomidorów
- 4-5 łyżek płatków migdałów
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 limonka
- 1 zielone chilli*
- 30 ml sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 50 ml oliwy
- Salsę verde przygotowujemy zgodnie ze wskazówkami w uwagach.
- Pęczak płuczemy na sitku, przekładamy do garnka, zalewamy dwoma kubkami wrzątku, dodajemy łyżeczkę soli i gotujemy aż wchłonie wodę.
- Po ugotowaniu, pęczak dokładnie mieszamy z salsą verde.
- Szparagi dokładnie myjemy, odcinamy zdrewniałe końcówki. Chude szparagi kroimy od razu (bez obierania) na mniejsze kawałki.
- Grubsze szparagi obieramy (omijając główki), kroimy je na mniejsze kawałki.
- Na patelni rozgrzewamy oliwę (na sporym ogniu). Wrzucamy szparagi, dodajemy sól.
- Szparagi przesmażamy kilka minut obracając je po kilka razy. Możemy poruszać patelnią tak by szparagi pokryły się oliwą i solą.
- Szparagi smażymy 5-7 minut, przekładamy je do miski z pęczakiem.
- Pomidory suszone kroimy na mniejsze kawałki, dodajemy do pęczaku i szparagów.
- Płatki migdałów prażymy przez chwilę na suchej patelni. Mieszamy je przez cały czas i uważamy, aby się nie spaliły.
- Migdały dodajemy do pozostałych składników.
- SALSA VERDE
- 1 pęczek świeżej kolendry
- 1/2 pęczku natki pietruszki
- 1 ząbek czosnku
- 1 limonka
- 30 ml sosu sojowego
- 1 łyżka cukru
- 50 ml oliwy
- PRZYGOTOWANIE
- Zioła myjemy, czosnek obieramy.
- Z limonki wyciskamy sok, dodajemy sos sojowy, cukier i oliwę z oliwek.
- Całość miksujemy na gładko.
Dodaj komentarz