Brak produktów w koszyku
Małe cukinie zapiekane z mozzarellą i pomidorami
Cukinie – żółte czy zielone, małe lub duże, zapiekane w sosie pomidorowym z mozzarellą i ziołami to sposób na naprawdę szybki i letni obiad. Wszystkie smaki cudownie się łączą. Cukinie pachną oliwą, pomidorami i ziołami, a ciągnąca się, ciepła mozzarella w takim połączeniu smakuje wybornie.
Przepis przygotowałam dla Magazynu SMAQ.
CUKINIE ZAPIEKANE W POMIDORACH Z MOZZARELLĄ I ZIOŁAMI
2014-07-28 11:28:04
PRZYGOTOWANIE
10 min
GOTOWANIE
30 min
CAŁKOWITY CZAS
40 min
SKŁADNIKI
- Puszka pomidorów bez skórki
- Ząbek czosnku
- Sól morska
- Pieprz
- 6-9 małych cukinii (po 2-3 na osobę)
- kulka mozzarelli
- gałązki świeżego tymianku
- ok 6 pomidorków koktajlowych
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz do smaku
PRZYGOTOWANIE
- Pomidory układamy w naczyniu żaroodpornym, dodajemy posiekany ząbek czosnku, doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy.
- Cukinie myjemy, osuszamy, odcinamy końce, układamy na sosie pomidorowym.
- Mozzarellę kroimy w plastry, układamy pomiędzy cukiniami.
- Całość skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą morską, dodajemy gałązki tymianku.
- Tak przygotowane danie zapiekamy ok. 20- 30 minut w 190 stopniach.
- Czas pieczenia zależy od rozmiaru cukinii. Cukinie po upieczeniu powinny być miękkie.
Odczaruj Gary! https://odczarujgary.pl/
kasja
Przepyszne danie, idealne na późną letnią kolację :-)