Brak produktów w koszyku
Makaron z mięsem, bakłażanem i pomidorami
Choć ten makaron przygotowałam dla Karolka, może on też być daniem dla dorosłych. Można jedynie zastąpić literkowy makaron innym, np. penne.
Zrumieniona cebulka połączona z bakłażanem, pomidorami i mięsem mielonym stanowi świetną bazę. Do całości można również dodać pomidory z puszki i solidną garść bazylii.
Makaron z mięsem, bakłażanem i pomidorami jest do przygotowania w kilka chwil. Można przygotować więcej porcji, a nastepnei odsmażyć je na patelni czy zapiec z serem żółtym w piekarniku.
Smacznego.
A.
- *składniki na 1 porcję
- kubek makaronu
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- ząbek czosnku
- mała cebulka
- 100 g mięsa mielonego np. z indyka
- pół bakłażana
- pomidor
- łyżka koncentratu pomidorowego
- świeża bazylia
- sól, świeżo mielony pieprz
- *dodatkowo/opcjonalnie - dwie łyżki pomidorów z puszki, płatki parmezanu
- Makaron gotujemy w osolonym wrzątku al dente, odcedzamy, odstawiamy.
- Na oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i posiekany czosnek.
- Dodajemy mięso mielone, podsmażamy je ok. 10 minut. Możemy użyć drewnianej łopatki, aby już na patelni rozbić mięso na małe kawałki.
- Dodajemy pokrojonego w niewielką kostkę bakłażana - podsmażamy całość.
- Pomidora zalewamy wrzątkiem, ściągamy z niego skórę, kroimy na kawałki, dodajemy na patelnię.
- Całość mieszamy i podsmażamy kolejne 10 minut.
- Do mięsa i warzyw dodajemy koncentrat pomidorowy i ewentualnie pomidory z puszki.
- Doprawiamy wszystko do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Kiedy mięso i warzywa będą gotowe, dodajemy makaron, mieszamy i podgrzewamy całość.
- Danie już na talerzu skrapiamy oliwą z oliwek i dodajemy posiekaną bazylię.
kocie-smaki
prosto i pysznie, i o to właśnie chodzi :)